Novosti

04/10/2022

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul primio učenike iz Eisenstadta

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul u pulskoj Komunalnoj palači 3. listopada 2022. godine primio je učenike iz austrijske srednje škole Eisenstadt u pratnji profesorica Sanje Abramović i Uschi Bredlinger, te učenike pulske Talijanske srednje škole Dante Alighieri u pratnji profesora Vita Paoletića.

„Drago mi je da ste s nama i da prijateljstvo Pule i vašeg grada traje preko 20 godina. To je rijetkost, a suradnja i prijateljstvo s drugima je ono što je budućnost ovoga svijeta. Kao što znate, vaša sugrađanska i profesorica Sabine Nagy je postala počasna građanka Grada Pule što je dokaz dugogodišnje suradnje i mnogih prijateljskih susreta. Želimo da se dobro osjećate s nama u Puli“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te zaželio da se prijateljstvo nastavi i dalje za primjer svima.

Učenici iz Eistenstadta i Gradišća uče hrvatski te su predstavnici hrvatske manjine u Austriji. Boravit će u Puli od 1. do 10. listopada 2022. godine u sklopu razmjene učenika.

„Učenici uče hrvatski i koliko toliko ga govore ili se trude govoriti. Postoji poslovna suradnja preko škole, ali se ipak suradnja najviše temelji na prijateljstvu“, rekao je Vito Paoletić.

U Puli će učenici pohađati radionice na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku te će ići u razne posjete i na izlete. Borave u obiteljima, a učenici pulske Talijanske srednje škole ići će k njima u razmjenu u prosincu.

„Zahvaljujem na prijemu u ovoj veličanstvenoj dvorani. Zahvaljujem i u ime kolegice Sabine Nagy koja nije bila u stanju putovati zbog bolesti, ali vjeruje da će biti prilike da se ponovo vrati u Pulu“, rekla je Sanja Abramović dodavši da su jako lijepo primljeni te da im je organiziran cijeli tjedan boravka u Puli.

Srednja škola iz austrijskog Eisenstadta surađuje već preko 20 godina s pulskom Talijanskom srednjom školom Dante Alighieri. Idejna začetnica razmjene učenika je profesorica Sabine Nagy koja je u svibnju ove godine postala počasna građanka Grada Pule.