Novosti

04/10/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić posjetio Sveučilišnu knjižnicu

Gradonačelnik Filip Zoričić posjetio je 4. listopada 2022. godine Sveučilišnu knjižnicu gdje su ga primili v.d. ravnatelja Valter Boljunčić i knjižničarski savjetnik Ivan Kraljević.

„Grad Pula je zainteresiran i otvoren za suradnju sa Sveučilišnom knjižnicom. Pomoći ćemo koliko god možemo. Želimo biti partneri“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Sveučilišna knjižnica čeka imenovanje novog ravnatelja nakon odlaska prof. Bruna Dobrića u mirovinu te trenutno funkciju v.d. ravnatelja obnaša izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić.

Knjižnica je od 1968. godine smještena u zgradi koja je sagrađena 1908. godine kao državna pučka škola. Raspolaže s oko 2.800 četvornih metara prostora na pet lokacija.

„Prostor je najveći problem i manjak djelatnika manipulanta. Knjižnica ima problema sa zgradom. Tu je pitanje krova, fasade i prozora“, rekao je Valter Boljunčić te dodao da se očekuje potpisivanje ugovora i planirano uređenje knjižnice.

Pula želi postati studentski grad, naglasio je  Boljunčić, i kao takav mora imati knjižnicu koja će biti dostupna svim studentima i pratiti njihove potrebe, te potrebe doktorskih studija i profesora.

Ivan Kraljević tom je prigodom najavio planirani prelazak na software ALMA kako bi se modernizirao sustav.

Sveučilišna knjižnica u Puli je opća znanstvena knjižnica istaknutog regionalnog značaja. Uz prikupljanja publikacija i posredovanja informacija potrebnih u nastavi na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, ima i zadaću prikupljanje knjižnične građe koja se odnosi na Istru. Ima istaknuti položaj među knjižnicama u Istri zbog veličine i bogatstva fonda. Od 2006. godine postala je sastavnicom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

U sastavu Sveučilišne knjižnice je Posudbeni i informacijski odjel, Izdavački odjel odnosno Sveučilišna tiskara, vanjsko spremište (sa starim knjigama iz 16. stoljeća pa sve do Drugog svjetskog rata), Zbirka Mornarička knjižnica (u Domu hrvatskih branitelja) te Spomen soba Antonia Smareglie u skladateljevoj rodnoj kući. Arhiv knjižnice se nalazi  na sedam lokacija u gradu.