Novosti

06/10/2022

Kampanja Društva psihologa Istre “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja”

Društvo psihologa Istre i ove godine, povodom 10. listopada 2022. godine, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, provodi kampanju pod nazivom Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Ovogodišnji slogan, kojeg preporučuje Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) je Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit za sve globalnim prioritetom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije jedna od pet osoba suočava se s teškoćama mentalnog zdravlja, no nažalost, samo jedna trećina njih ima stručnu pomoć. Razlozi nedobivanja stručne pomoći su nedostatak praćenja i trijaže, nedovoljna dostupnost pomoći, duge liste čekanja, visoka cijena, nedostatak percipirane potrebe za traženjem stručne pomoći te stigmatizacija, sram i strah.

Društvo psihologa Istre osmislilo je nekoliko aktivnosti kroz listopad:

  • Interaktivno predavanje za građane/ke “Mentalno zdravlje i ja” u Višnjanu u četvrtak, 13. listopada 2022. u 18:00 sati, kojeg vodi psihologinja i psihoterapeutkinja, Luana Poleis
  • Besplatno psihološko savjetovanje (u trajanju od 1 h) od 10. do 16. listopada 2022. za građane/ke koji/e se jave na e-mail savjetovaliste@dpi.hr (ograničen broj termina)
  • Nagradni natječaj na društvenim mrežama Društva psihologa Istre (Facebook i Instagram) u kojem 1 pratitelj/ica može osvojiti knjigu
  • Sekcija za predškolsku psihologiju DPI-ja provodi ispitivanje mentalnog zdravlja odgojitelja/ica.

Briga o mentalnom zdravlju je jako važna. Unošenjem informacija o mentalnom zdravlju u svakodnevne medijske i društvene prostore utjecat će se na smanjenje stigme i predrasuda vezanih uz traženje stručne psihološke pomoći.