Novosti

11/10/2022

Obilježen Svjetski dan beskućnika uz apel Ulica nije dom

Hrvatska mreža za beskućnike, njene članice i drugi dionici koji skrbe o beskućnicima obilježile su Svjetski dana beskućnika 10. listopada 2022. godine s počekom u 12:00 sati na javnim mjestima u osam gradova kako bi hrvatskoj javnosti i donositeljima odluka poslati apel „ULICA NIJE DOM“.

Na Trgu Forum u Puli apel „Ulica nije dom“ zajednički su poslali Gradsko društvo Crvenog križa Pula i Udruga Institut uz zamjenicu gradonačelnika Grada Pule Ivonu Močenić i pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivanu Sokolov.

Ove godine pod geslom „Ulica nije dom“ željeli su upozoriti javnost i donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba iz siromašnih i socijalno isključenih skupina koji se nalaze u riziku od beskućništva i koje preko noći mogu završiti na ulici. Posebno se to odnosi na žrtve obiteljskog nasilja, mlade koji izlaze iz sustava alternativne skrbi, povratnike iz pravosudnih i zdravstvenih ustanova, izbjeglice i azilante, osobe s psihičkim poteškoćama, starije osobe i druge socijalno ugrožene skupine.

Poslali su apel donositeljima odluka da je vrijeme da se u Republici Hrvatskoj počne sustavnije skrbiti o beskućnicima i da se donese strategija za borbu protiv beskućništva, te nacionalna i lokalne strategije socijalnog stanovanja za razvijanje primjerenijeg sustava stambenih subvencija i pomoći kućanstvima u neprimjerenim uvjetima stanovanja.

Ujedno su se zahvalili svim volonterima, suradnicima i donatorima koji nesebično pomažu rad organizacija koje diljem Hrvatske skrbe o beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.