Novosti

11/10/2022

Gradonačelnik upriličio prijem za vatrogasce, gradonačelnike i načelnike općina koji su pomagali u gašenju velikog požara na Valdebeku

Gradonačelnik grada Pule Filip Zoričić u utorak, 11. listopada 2022. godine upriličio je prijem za vatrogasce, gradonačelnike i načelnike općina koji su pomagali u gašenju velikog požara na Valdebeku, 9. srpnja ove godine.

Prijemu su se odazvali gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, zamjenik načelnika Vatrogasne zajednice Istarske županije Klaudio Karlović te predstavnici javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava Pule, Rovinja, Pazina, Labina, Vodnjana i Medulina.

„Imao sam potrebu, prvenstveno kao građanin, zahvaliti vam na gašenju velikog požara i na vašem velikom srcu. Iskreno sam zahvalan svima vama iz drugih gradova i općina u Istri koji ste došli pomoći pulskim kolegama. Želim vam da takvu kvalitetnu suradnju nastavite i ubuduće, jer posao koji obavljate nije samo odgovoran, već nerijetko i opasan. Hvala vam još jednom što ste pomogli da niti jedna kuća na Valdebeku tada ne strada“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivica Rojnić također je zahvalio svim kolegama na pomoći dodavši kako, zahvaljujući dobroj suradnji i zajedništvu, više od 20 godina na našim prostorima nisu trebali ispomoć snaga izvan Istarske županije u gašenju većih požara.

„Vatrogastvo Istre, preko 1.300 operativnih profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca u Istarskoj županiji spremni su i organizirani da u svakom trenutku na svaki izazov imaju adekvatan odgovor. Doista, osim zračnih snaga koje su nam ove godine pomagale u 12 navrata, potrebe za ispomoći drugih vatrogasaca izvan Istarske županije nemamo“, poručio je zamjenik načelnika Vatrogasne zajednice Istarske županije Klaudio Karlović.

U požaru na Valdebeku 9. srpnja 2022. godine stradalo je 40 hektara šume. Vatrenu stihiju, uz zračne snage s tri kanadera, tada je gasilo 70-ak vatrogasaca i brojni građani. Već ove jeseni Hrvatske šume započinju s pošumljavanjem opožarene površine.