Novosti

12/10/2022

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul primio predstavnike Udruge 1. domobranska bojna Pula

Zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul u pulskoj Komunalnoj palači 12. listopada 2022. godine primio je predstavnike Udruge 1. domobranska bojna Pula povodom 30. obljetnice ustroja.

„Drago mi je što sam vas imao prilike ugostiti u Komunalnoj palači povodom ove značajne obljetnice. Ovi događaji se ne smiju zaboraviti ni pod koju cijenu. Moramo ih njegovati i dalje prenositi na buduće generacije. Jako je bitno da se o tome govori i da se zna o ratnom putu Prve domobranske bojne kako ne bi bilo zaboravljeno.“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Prva domobranska bojna Pula je prva domobranska postrojba iz Istarske županije koja je bila upućena na ličko bojište, a ujedno je i najstarija postrojba Hrvatske vojske.

„Postrojba je ispunila sve zadaće bez gubitka te je po organizaciji i ponašanju služila kao primjer ostalim postrojbama na ratištu. Mi smo bili na pravcu koji vode od Gacke prema Korenici“, rekao je predsjednik Udruge 1. domobranska bojna Pula Boris Ružić te ispričao o tijeku mobilizacije.

Mobilizacija prvih dviju satnija je bila na području Svetice (Općina Ližnjan) gdje se izvodila obuka i gdje je osnovana 1. domovinska bojna. 

„Imao sam iskustva rada s ljudima. I to je velika stvar. Psihološki smo morali djelovati na ljude. Zapovijed je bila osnovna baza svega i nje smo se držali“, rekao je tajnik Udruge 1. domobranske bojne Pula Đildo Pliško te se prisjetio svojim uspomena i suradnika iz 90-tih godina.

Predstavnici 1. domobranske bojne Pula pozvali su zamjenika gradonačelnika na Svečanu akademiji 14. listopada 2022. godine kada će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručiti 68 Spomenica Domovinskog rata pripadnicima 1. domobranske bojne Pula.