Novosti

17/10/2022

Predstavnici Grada na 50. obljetnici bratimljenja Pule i Graza

Na obilježavanju 50. obljetnice bratimljenja Pule i Graza u tom austrijskom gradu boravio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić u pratnji suradnika Ingrid Bulian, Ive Ivančić i Kristijana Družete.

Gradonačelnik Filip Zoričić tom je prigodom definirao tri područja u kojima bi želio još intenzivniju suradnju: umjetnost i kultura, društvene djelatnosti te prostorno planiranje i promet. Spomenuo je kako socijalna pitanja uključuju programe razmjene za škole i sveučilišta. Između potonjih već postoji Erasmus program za umjetnike, u sklopu kojeg se svake dvije godine odvija razmjena.

Naravno, zajednička povijest povezuje Graz i Pulu sve do danas. Gradonačelnik bi zbog toga želio i povijesni tramvaj iz Graza na dio željezničke pruge koja prolazi kroz Pulu i turistima dočarati dojmove KuK monarhije. Novu ploču dobit će i Park grada Graza u Puli, a planirano je i postavljanje spomenika austrijskom admiralu Wilhelmu von Tegetthoffu.

Delegacija Pule tom je prigodom posjetila izložbu troje umjetnika Ive Gašparić, Davora Klimana i Denisa Sardoza u umjetničkom prostoru Plü23 te izložbu fotografija Igora Zirojevića, fotografa, dizajnera i arhitekta koji Pulu prikazuje na veličanstvenim slikama.