Novosti

18/10/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić posjetio primjer dobre prakse u gospodarenju otpadom

Gradonačelnik Filip Zoričić posjetio je ljubljansko Javno poduzeće Vodovod Kanalizacija Snaga d.o.o. (JP VOKA Snaga), najveće poduzeće u Sloveniji po broju korisnika sustava javne opskrbe pitkom vodom, sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te sustava gospodarenja otpadom.  U poduzeću je na jednom mjestu sortirnica, bioplinski pogon i kompostana, sve ono što nama u Istri treba.

JP VOKA SNAGA svojim sofisticiranim sustavom zbrinjava otpad za gotovo 400.000 stanovnika općine Ljubljana, kao i deset pograničnih općina. Praksa odvajanja otpada je u Ljubljani preko 70 posto, dok je u Puli nešto više 20 posto.

Ljubljana ima najveći udio odvojeno prikupljenog otpada među glavnim gradovima Europske unije, a troškove gospodarenja otpadom drži među najnižima u Europi. Zaostali i biološki otpad se u RCERO Ljubljana obrađuju u nove korisne materijale, čime je odlaganje otpada davna prošlost.

Integrirani sustav gospodarenja otpadom kombinira prikupljanje, prijevoz, obradu i odlaganje otpada u praktičan sustav gospodarenja otpadom koji ima za cilj osigurati održivost okoliša što se u JP VOKA SNAGA postiže kombinacijom niza mogućnosti obrade uključujući sprječavanje i smanjenje otpada, ponovnu upotrebu, recikliranje i kompostiranje i kao takvo je odličan primjer dobre prakse.