Novosti

21/10/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić: Stari Kaštijun postaje zeleni prostor

Održana završna konferencija u povodu dovršetka radova na sanaciji odlagališta Kaštijun

U petak, 21. listopada 2022. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je završna konferencija u povodu dovršetka radova na sanaciji odlagališta Kaštijun na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Pule Filip Zoričić, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, predstavnik projektanta (i glavni nadzor) tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Danko Fundurulja i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Grada Pule Damir Prhat.

„Na starom Kaštijunu otpad se odlagao više od 50 godina i na njega je ukupno odloženo više od 1,3 milijuna tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada. Sada to postaje zeleni prostor. Ovo je projekt koji je sufinanciran s gotovo 90 posto ukupnog iznosa i to je jako pohvalno. Zahvala izvođačima koji su prihvatili da se radovi tijekom ovogodišnjeg ljeta odgode i što su ih u konačnici uspješno i završili te hvala Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na uspješnoj suradnji koja će se, nadam se, nastaviti i ubuduće“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić tom je prigodom istaknula kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima obavezu sanirati odlagališta.

„Kroz dva raspisana poziva dosad je iz EU fondova sanirano 30 odlagališta. Resorno Ministarstvo  raspisalo je poziv preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u vrijednosti od 80 milijuna kuna za sve jedinice lokalne samouprave koje još uvijek nisu zatvorile svoja odlagališta“, rekla je Feketić te im ujedno uputila poziv da prijave svoje projekte, budući da dobivaju 85 posto europskih sredstava.

Govoreći o važnosti sanacije starog Kaštijuna naglasila je kako je dodatna vrijednost u tome što EU više ne podržava otvaranje novih odlagališta, već isključivo zatvaranje starih.

Predstavnik projektanta (i glavni nadzor) tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Danko Fundurulja okupljenima je prezentirao povijest odlagališta Kaštijun te sve faze sanacije.

Krajem rujna dovršeni su radovi na sanaciji odlagališta otpada Kaštijun koji su provedeni u sklopu projekta „Sanacija odlagališta Kaštijun u Puli“ kroz OPKK 2014.-2020. sufinanciranog bespovratnim sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.

Osim unapređenja okoliša na širem području njime se postiže i zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene. Sve to pridonosi održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa, unapređenju sustava gospodarenja otpadom kroz smanjenje emisija stakleničkih plinova te kroz sprečavanje štetnog djelovanja otpada na ljudsko zdravlje i okoliš, smanjenju rizika od otpada i poboljšanju učinkovitog upravljanja resursima.

Površina odloženog otpada koji je sada prekriven iznosi oko 5,5  hektara, a u sljedećih 30 godina provodit će se monitoring stanja okoliša.

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 28 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 85 posto ili 23,8 milijuna te 10 posto, odnosno 2,8 milijuna kuna dobivenih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.