Novosti

26/10/2022

U Puli održana prva KLIK konferencija - Festival struke u turizmu

U sklopu provedbe EU projekta KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma, 25. listopada 2022. godine na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održana je konferencija pod nazivom „Festival struke u turizmu u Puli“. Organizatori konferencije su Grad Pula i Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, kao nositelj projekta.

Konferencija se sastojala od dva predavanja i Okruglog stola pod nazivom „Sezona 2022.“

Predavanja su održali Hrvoje Kroflin,prvi hrvatski chef koji je nominiran u izboru 100 najboljih na svijetu za „The Best Chef award“ i Nikolina Lokmer, predstavnica Arena Hospitality Group, te kroz brojne primjere iz prakse izložili svoj dosadašnji rad i iskustvo, dali presjek dosadašnjih turističkih sezona u Puli i prikazali svjetske trendove u turizmu.

Na Okruglom stolu raspravljalo o turističkoj sezoni iza nas, novim trendovima u turizmu, što nam je činiti po pitanju održivog razvoja, novim zanimanjima i smjerovima u turizmu, kako sačuvati i razvijati svoju kulturnu i prirodnu baštinu te kako se najbolje pripremiti za sljedeće turističke godine.

U radu okruglog stola sudjelovali su ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta,  gradonačelnik Pule Filip Zoričić, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj,  pročelnik Katedre za turizam FET „Dr. Mijo Mirković“ Aljoša Vitasović, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhideja Petković i predsjednik uprave tvrtke Uniline d.o.o. i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK te član Izvršnog odbora ECTAA-e Boris Žgomba.

„Vi ste pokretači svega. Pula je bogat, multikulturni grad koji prihvaća ljude. Pula je grad u koji se čovjek zaljubi. Svi zajedno moramo stvarati bolju zajednicu, a želja nam je omogućiti i da Pula zasluženo živi 12 mjeseci. Edukacija je pravi put i samo na taj način možemo napredovati“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić mladima na Okruglom stolu.

Konferencija je završena zaključcima da turizam mora biti održiv za stanovništvo i za gospodarstvo,  da se prvenstveno mora sačuvati prostor u kojem se živi i stanovništvo na tom prostoru, te da je jako bitan suživot domaćeg stanovništva i turista.

Projekt KLIK Pula - Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula u 100 postotnom iznosu financira Europski socijalni fond (ESF), a ukupna vrijednost projekta je gotovo 44,7 milijuna kuna. Nositelj projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno s 12 partnera (Istarska županija, AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile Pula, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Grad Pula, HGK - Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Maistra d.d., Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d.).

U sklopu projekta Grad Pula zadužen je za čitav niz aktivnosti na promidžbi i vidljivosti projekta poput organiziranja konferencija, tematskog skupa za poticanje inovacija u turizmu i ugostiteljstvu, produkcije i emitiranja kulinarskih edukativnih emisija te izrade informativnih i promotivnih materijala na projektu. Ovo je bila prva od tri konferencije koje nas očekuju kroz nastavak projekta KLIK, u suradnji sa Gradom Pulom. Realizacijom projekta KLIK, Pula će postati jedan od šest regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Republici Hrvatskoj zajedno s Opatijom, Splitom, Dubrovnikom, Osijekom i Zabokom.

Organizacija konferencije je financirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz Europskog socijalnog fonda 2014.-2020.