Novosti

28/10/2022

Svečano otvorena moderna i vrhunski opremljena pulska Opća bolnica

U Puli je danas otvorena nova Opća bolnica u Zagrebačkoj ulici, a svečani čin rezanja vrpce pripao je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva Viliju Berošu, županu Borisu Miletiću i ravnateljici bolnice Ireni Hrstić. Među brojnim uzvanicima na svečanosti je bio i gradonačelnik najvećeg istarskog grada, u kojem se i nalazi Opća bolnica, Filip Zoričić.

"Ta je bolnica potrebna svim žiteljima Istre i zato ovaj projekt gledam zaokruženim kako bi Pula, osim što je kulturno i turističko središte, bila i središte zdravstvene skrbi", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dodao je da je u realizaciji tog projekta upornost bila najvažnija, ali i to da su je u njegovoj realizaciji podržale različite Vlade. Naime, naveo je on, političke opcije na središnjoj državnoj razini su se mijenjale, ali je politička volja ostala ista.

"Istra i Pula su zaslužile takvu bolnicu i, bez obzira na taj ukupni trošak, važno je da su se ta sredstva osigurala. Bolnica je sada tu i ona će ostati, a ovakvi projekti su, u punom smislu te riječi, vidljiva, simbolična, snažna poruka truda i rada svih koji su se angažirali da dođemo u ovu fazu", rekao je Plenković te istaknuo kako je to i još jedan dokaz koliko je važno u kriznim okolnostima i uvjetima imati političku stabilnost te imati ravnomjerni regionalni razvoj.

Također je naveo kako se ovaj projekt otvara i u kontekstu reforme zdravstva, koja će, kako je rekao "pridonijeti jačanju primarne zdravstvene zaštite s ciljem rasterećenja bolnice poput ove pulske".

Smatra i da je to kolosalan uspjeh, a da se sada mora riješiti i pitanje Medicinskog fakulteta u Puli, što je već, kako je dodao, napomenuo ministru Fuchsu.

Župan Boris Miletić zahvalio je premijeru Plenkoviću na iskrenoj i otvorenoj podršci, te također naglasio da bi - uz suvremenu srednju medicinsku školu i modernu Opću bolnicu - priča o zdravstvu u Istri bila zaokružena onim što nedostaje, a to je medicinski fakultet.

"Ovu bolnicu gradilo je svih 1300 ljudi, a ne jedna osoba, jer smo svi, barem u jednom djelu segmenta bili u to uključeni", rekla je ravnateljica Opće bolnice Pule Irena Hrstić ujedno zahvalivši cjelokupnom medicinskom i nemedicinskom osoblju na podršci i ustrajnosti.

Projekt, vrijedan gotovo 800 milijuna kuna, osim izgradnje, podrazumijevao je i opremanje bolnice najsuvremenijom medicinskom opremom.

U siječnju 2015. počela je dugo očekivana izgradnja Opće bolnice u Puli, jedne potpuno nove zgrade i temeljita obnova stare zgrade. Dovršetak izgradnje bio je planiran početkom siječnja 2018., no taj se rok produljio budući da su neki dijelovi stare zgrade bili u lošijem stanju nego što se procjenjivalo, a i zbog pandemije koronavirusa. U prosincu 2021. Opća bolnica dobila je uporabnu dozvolu za cjelokupan projekt.

U sklopu nove bolnice smjestila se suvremena stacionarna bolnica s deset operacijskih dvorana i deset postelja u šok-sobama, rađaonica s tri boksa i jednom operacijskom dvoranom za hitne slučajeve, prva pomoć sa 16 postelja, patologija s tri stola za obdukciju, bolnička ljekarna i laboratorij, zatim dnevna bolnica sa 71 posteljom, dvije operacijske dvorane za tzv. dnevnu kirurgiju te poliklinike s 80 specijalističkih timova i 47 liječničkih ordinacija. Osim toga, pod istim krovom su i nuklearna medicina te gama-dijagnostika, fizikalna medicina i centar za dijabetes i onkologiju.

"Nova pulska Opća bolnica je na ponos svih nas, a posebice na radost svih djelatnika i pacijenata, kojima i ovom prilikom zahvaljujem što su imali razumijevanja tijekom proteklih sedam godina, koliko je trajala izgradnja", istaknula je dr. Hrstić.