Novosti

06/11/2022

Zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika

U subotu, 5. studenoga 2022. godine u organizaciji Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara“ Pula je bila domaćin obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika na kojem je u ime Grada Pule sudjelovao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, sudjelujući na prezentaciji dviju knjiga saborskog zastupnika Veljka Kajtazija „S riječi na djela“ i „Snovi jednog Roma“, pozdravio prisutne u ime Grada Pula-Pola, gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno te istaknuo važnost očuvanja tradicije, jezika i kulture romske manjine.

Grad Pula-Pola kao multietničan grad, u kojem je suživot svih građana jedna od najvažnijih vrijednosti koje se njeguju, s posebnom pažnjom brine o svojim nacionalnim manjinama te je obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika i financijski potpomogao.

Godine 2012. Svjetski dan romskog jezika priznao je Hrvatski sabor, a 7. studenog 2015. Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se i kao romski nacionalni praznik te je zauzeo ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika - Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.