Novosti

07/11/2022

Ovog tjedna u INK predstava Naš razred GDK Gavella i jazz koncert Bruno Mičetić quinteta Guitar dialogs

U srijedu, 9. studenoga 2022. godine u INK u 19,30 na rasporedu je predstava Naš razrediz produkcije  Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

AUTOR: Tadeusz Slobodzianek

REDATELJ: Jasmin Novljaković

IGRAJU: Martina Čvek, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Filip Križan, Ivica Pucar, Enes Vejzović

Naš razredraslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova – iz malog poljskog mjesta, koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju čija represija u "posve običnim ljudima" budi demone okrutnosti i nasilja. Djetinji snovi i mladenačke zanesenosti rasplinjavaju se, a dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi, spremni učiniti si nešto za što ni sami nisu pomišljali da su sposobni... Słobodzianek svoj istodobno poetičan i dokumentaran prikaz sredine koju nacionalizam i nacizam rastaču do neprepoznatljivosti, počinje 1925. te je, nošenu povijesnim ubrzanjem, gura prema kasnijoj katastrofi uzrokovanoj staljinističkom i nacističkom indoktrinacijom. Naš razredzapitan je nad "banalnošću zla", ali i kolektivne krivnje: može li vrijeme ono što smo jednom počinili utopiti u zaboravu, ili tako duboke rane ne mogu zacijeliti bez priznanja i pokajanja? Ova drama, s uspjehom izvođena na mnogim scenama u Europi, temeljena je na istinitom događaju, a autorov je pristup odvodi prema potresnoj kazališnoj vivisekciji, koristeći iskustva brechtijanskog očuđenja i postupke samo kazalištu svojstvene igre, koja nas istodobno privlači i zastrašuje...

 

Za ljubitelje jazza, u petak, 11. studenoga 2022. u 19,30 održat će se jazz koncert Guitar dialogs. Nastupa Bruno Mičetić quintet.

Bruno Mičetićod rane mladosti pokazuje afinitet za glazbu, što je rezultiralo upisom osnovne glazbene škole, a sa prvim izvedbama kreće davne 2001. godine, kada  nastupa na festivalu Mlade nade Jazzau koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Nakon toga se nižu glazbene ljetne radionice Berklee Summer School at Umbria Jazz Clinicste Jazz is backu Grožnjanu, a i Jazz kamp Kranj,kojeg pohađa tri godine za redom.

Godine 2004. upisuje Klagenfurt Landeskonservatorium – Jazz department,  i tijekom studija organizira jazz quartet Seaside,koji nastupa na festivalima – Jazz tulum2004. godine, Liburnia Jazz festival2006., 2007. i 2008. godine, Hrvatski Jazz sabor – B.P. klub2008. godine i Ljeto na gradini2008. godine. Po završetku fakulteta u Austriji počinje s pedagoškim radom na Narodnom učilištu u Rijeci te pokreće svoju glazbenu školu Rijeka guitar center.

Uz pedagoški rad započinje suradnju s renomiranim muzičarima kao što su Primož Grašič, Ratko Divjak i Joe Kaplowitz, s kojima je nastupao na brojnim festivalima; Jazz u Lapidariju(10-to  i 11-esto izdanje), Međunarodni jazz festival Crikvenica2011. i 2012. godine, Spring time Osijek2010. godine, Jazz time festival Rijeka2009. i 2010. godine, Jazz in Sax2012. godine, Novi jazz festival2012. godine te na brojnim drugim festivalima. Uz jazz karijeru izdaje i tri singla, a potom i studijski album sa svojim rock bendom Keops za Croatia Records.

Sa svojim triom koji, uz Brunu Mičetića, čine Ratko Divjaki Joe Kaplowitz, 2013. godine izdaje prvi studijski jazz album, na kojem su se našli svjetski standardi jazz glazbe. Album je objavio Dallas Records, a isti je naišao na odlične kritike struke i publike. Iste godine nižu se i nastupi na glavnim binama velikih festivala u Hrvatskoj; Liburnia Jazz Festival, Last Minute Open Jazz Festival - Bale Valle, River Jazz Festivalte Jazz Time Festivalu Novom Sadu.

Sljedeće godine ostvaruje suradnju s beogradskim Milan Petrović jazz quartetom,te nastupa na festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Srbiji, od kojih rado izdvaja prestižni Nišville jazz festival. Sa svojim triom odrađuje i vrlo uspješnu turneju, a nastupio je i s poznatim svjetskim gitaristom Dominicom Millerom(koji je svirao sa Stingom i Philom Collinsom), od kojeg je dobio vrlo pozitivne kritike za svoj rad.

U to vrijeme od uspješnih projekata izdvaja se projekt Mičetić – Ružić, u kojem gostuju bubnjar Dušan Kranjc i kontrabasist Henry Radanović, s kojima je objavio i album Fat Managerza izdavačku kuću Dallas records. Za istu izdavačku kuću Brunin matični band Keopstakođer izdaje svoj drugi album Lice sudbine, na kojem je Bruno autor svih pjesama, a te iste godine izdaje još jedan album sa svojim Bruno Mičetić triompod nazivom Beauty of your Soul.

Utemeljitelj je i osnivač projekta Rab Jazz Festivala,koji se održava od 2016. godine, a naredne godine Bruno Mičetić Sekstetodržao je koncert Beauty Of Your Soulu maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon kojeg je snimio CD i DVD live izdanja za izdavačku kuću Dallas Records.

Bruno Mičetić nakon koncerta u Lisinskom ostvaruje suradnju s hrvatskom glumicom Renatom Sabljak te održava nekolicinu koncerata u Hrvatskoj, a 2019. godine objavljuje i album Capturing the momentte s istim održava koncerte u HNK Ivana Pl. Zajca u Rijeci, te na brojnim manifestacijama i festivalima u Hrvatskoj i šire.

Bruno je od 2019. godine član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a zbog čega mu je omogućena porezna olakšica pri izdavanju računa za svoje koncerte. Prošle godine Bruno objavljuje još jedan studijski album Out of the shadowu izdanju Dallas Recordsa, koji je promoviran na Festu Jazza Koprivnica, Jazzica festuu Bjelovaru, jazz večerima u Postojni, Omišu, Zagrebu, Vukovaru te drugim festivalima.

Ove godine pokrenuo je i jedinstveni ciklus koncerata Melodije nacionalnih parkova,koji je započeo koncertom u Nacionalnom Parku Risnjak uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Nacionalnog parka Risnjak. Tijekom godina ostvario je suradnje s popularnim autorima i izvođačima Zrinkom Tutićem, Rajkom Dujmićem, Terezom Kesovijom, Renatom Sabljak, Ervinom Baučićem i brojnim drugima.