Novosti

11/11/2022

19. Dani vokalne glazbe “Brajši u spomen” u Circolu

U subotu, 12. studenoga 2022. godine u Zajednici Talijana Pula – Circolu održat će se 19. Dani vokalne glazbe “Brajši u spomen” s početkom u 19,00 sati u organizaciji KUD-a “Matko Brajša Rašan”.

S organizacijom manifestacije “Brajši u spomen“ započeli su u rujnu 2004. godine. Cilj je bio popularizacija vokalne glazbe i ljepote zborskog pjevanja njegujući djela skladana na bazi istarske i primorske ljestvice, dajući posebni značaj opusu poznatog istarskog skladatelja i melografa Matka Brajše Rašana, čije ime zbor nosi od samog osnutka 1951. godine.

Manifestacija je postigla dobar uspjeh i odaziv u glazbenim i društvima koji njeguju zborsko pjevanje.

Na program “Brajši u spomen“ pozivaju se zborovi iz Istre, drugih krajeva Hrvatske, te zborovi iz europskih zemalja s kojima je KUD „M. B. Rašan“ izgradio profesionalne i prijateljske kontakte.

Zborovi na repertoaru imaju obavezno po jednu skladbu Matka Brajše Rašana, a ostale skladbe po vlastitom odabiru. Na programu, osim skladbi M. B. Rašana, budu zastupljene skladbe i drugih istarskih i primorskih skladatelja, kao i obrade narodnih pjesama našeg podneblja koje se baziraju na istarskoj i primorskoj ljestvici, te skladbe iz raznih krajeva Hrvatske i ostalih europskih i svjetskih područja.

Ove se godine manifestacija održava po 19. put što pokazuje da je ovaj projekt u potpunosti opravdao svoje postojanje, postavljeni zadatak, kao i kvalitetu.

U programu 19. Dana vokalne glazbe “Brajši u spomen” sudjeluju mješoviti pjevački zbor KUD-a „Matko Brajša Rašan“, kao domaćin, Coro „Carillon“, zbor Zajednice Talijana Pula, mješoviti pjevački zbor „Encijan“ Slovenskog kulturnog društva iz Pule, Déjà vu duo - Romina Peti i Toni Cukon, mješoviti pjevački zbor GD „Sokol“ iz Buzeta te riječki komorni zbor „Val“.

Pokrovitelji programa su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaz na program je slobodan.