Novosti

18/11/2022

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u petak, 18. studenog 2022. godine gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić te njegovi zamjenici Ivona Močenić i Bruno Cergnul, predstavnici Istarske županije zajedno s predstavnicima Udruge HVIDRA, braniteljskih udruga, policije, vojske, Hrvatske ratne mornarice i udruga antifašističkih boraca položili su vijence kod Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa, uz blagoslov velečasnog Marijana Mužine.

Zdenko Požgain, u ime Zajednice HVIDRA-e Istarske županije podsjetio je kako 18. studenoga obilježavamo 31. godinu od stradanja Vukovara, Škabrnje i svih ostalih hrvatskih mjesta i stratišta.

„Puno je godina iza nas, ali rane ne blijede u nama. Sjećanja trebaju ostati. Puno puta sam ponovio i sada ću reći da oprostiti možemo, ali zaboraviti ne možemo. Danas odajemo dužnu počast za sve ranjenike koji su mučki ubijeni na Ovčari, odajemo počast i za 43 stradalih Škabrnjana, ali i drugih širom Republike Hrvatske“, rekao je Požgain.

Ivica Lerotić, u ime suorganizatora obilježavanja Dana sjećanja, Udruge HVIDRA naglasio je da smo se danas okupili  kako bismo odali počast za sve koji su položili svoje živote na Oltar domovine.

„To je jedino i najveće što su mogli napraviti. Moramo se prisjetiti toga da su okupatori počinili najveći ratni zločin u povijesti iza Drugog svjetskog rata kada su ubili 260 ranjenika na Ovčari, civila i isto tako u Škabrnji. Pobili su nevine ljude samo zato što su bili Hrvati. Stoga vas molim da svima njima minutom šutnje odamo počast“, pozvao je Lerotić.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 ljudi.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na Ovčaru i tamo strijeljano. Istog dana u zadarskom zaleđu nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja pala je i Škabrnja.

Iako se mještani u Vukovaru i Škabrnji ne mire sa činjenicom da većina zločinaca vjerojatno nikada neće odgovarati pred licem pravde, njihova žrtva ne smije se zaboraviti niti ponoviti.

U Vukovarskoj ulici u Puli večeras u 18,00 sati tradicionalnim mimohodom sjećanja u organizaciji HVIDRA-e Pula obilježit će se Dan sjećanja na žrtve Grada heroja - Vukovara, a zatim je u Crkvi svetog Antuna u 19,00 sati predviđena Sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

U mimohodu sjećanja u ime Grada Pule sudjelovat će gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul.