Novosti

22/11/2022

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli održan seminar samoobrane

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli održan je seminar samoobrane sa studenticama i studentima druge godine studija.

Praktično-teorijski seminar samoobrane organiziran je na inicijative Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pula - Pola uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti. Seminar je vodio Kristian Družeta, tajnik Vijeća za prevenciju kriminaliteta i vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta u Zagrebu na predmetu Samoobrana, a ispred fakulteta seminaru su prisustvovali doc. dr. sc. Ines Kovačić, predstojnica Odsjeka za razrednu nastavu, te profesor Zlatko Tkalčec.

Na seminaru su obrađene tehnike i taktike samoobrane od najčešćih napada kod fizičkog nasilja, teme koje upućuju na problem drugih vrsta nasilja koje često prethode samom fizičkom nasilju poput ekonomskog i psihičkog nasilja. Ukazano je na pravo na samoobranu kroz nužnu obranu koju ima svaka osoba od protupravnog napada, a koju je zakonodavac predvidio svjestan da ne može svakoj osobi pružiti potrebnu zaštitu u kritičnim i pogibeljnim situacijama. Dodatno je naglašena važnost samozaštitnog ponašanja i proaktivan pristup u prevenciji nasilja, te potrebitost osnaživanja osoba kao mjera odvraćanja nasilnika od napada.

Na Fakultetu odgojno i obrazovne znanosti u Puli je prvi ovakav seminar i tribina održani su 2019. godine u suradnji s Policijskom upravom istarskom.

Ovakvim seminarima i edukacijama se kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula - Pola i kroz podršku u zajednici, želi nastaviti tradicionalno jačati onu populaciju koja može predstavljati potencijalne žrtve nasilja, te im prenijeti ona znanja i vještine koje će ih učiniti teškom metom za nasilnike.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u znak sjećanja na tri sestre Mirabel iz Dominikanske Republike. Njih je 1960. godine radi revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu dao pogubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabel postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je dan njihova smaknuća službeno proglasila Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan se obilježava s ciljem podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama i djevojkama kao jednom od najraširenijih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava. Senzibilizacija društva o ovom raširenom problemu može doprinijeti jačanju položaja žena žrtava nasilja i potaknuti ih da prijave već počinjeno nasilje kako bi se ono sankcioniralo te kako bi se spriječilo eventualno novo nasilje.