Novosti

22/11/2022

Održan program prevencije zlouporabe droge "Pulo - reci drogi NE!"

U organizaciji Grada Pule i suradnji s Udrugom Riječi/ Prave/ Predstave i Ministarstvom unutarnjih poslova - Policijskom upravom istarskom, u pet pulskih osnovnih škola održan je program prevencije zlouporabe droge "Pulo - reci drogi NE!". Za ukupno 346 učenica i učenika sedmih razreda, glumci Tena Pataky i Vedran Komerički odigrali su informativno-obrazovnu Thearto predstavu "Droga - reci drogi NE!"u režiji Zijaha A. Sokolovića.

Predstava je dio Thearta - prvog sustavnog projekta edukacije djece i mladih kroz kazališnu umjetnost u Republici Hrvatskoj, koji pomoću metodološki posebno napravljenih predstava postavljenih u suradnji s psiholozima, pedagozima te ostalim stručnjacima i umjetnicima informira i obrazuje djecu na jedan posve nov, njima prihvatljiv i blizak način.

Direktno, u živoj i duhovitoj komunikaciji, kroz koreografiju, u stotinu kratkih glumačkih etida, ova predstava ih informira i uči te daje odgovore na pitanja kako prepoznati situacije u pubertetu i adolescenciji kada mladi dolaze u dodir sa drogom. Kada i zašto najčešće uzimaju drogu? Kako i kada postaju ovisnici o drogama? Kada i kako roditelji mogu pomoći i kada i zašto i oni kao roditelji griješe? Kako drogi reći NE?

Program se u Puli u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi od 2014. godine, a napravljene evaluacije dokazale su iznimnu učinkovitost ovog pristupa u funkciji rane prevencije zlouporabe droge.