Novosti

06/12/2022

Putopisno predavanje i promocija knjige Gorana Blaževića

U organizaciji Planinarskog društva Glas Istre u sklopu Otvorene platforme Rojc, u srijedu, 7. prosinca u 19 sati, u Dnevnom boravku Rojca održat će se prezentacija i predstavljanje knjige „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“ Gorana Blaževića.

Druga knjiga ovog autora donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon Svilima, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao na leđima jedne deve. Naime, početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju te bio dio velike ekspedicije kroz pustinju. Cilj ekspedicije, koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj, bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom.

Pustinja Rub al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji i prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća, a Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području.

Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, a nakladnici su Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag.