Novosti

09/12/2022

Na FET-u „Dr. Mijo Mirković“ započeli Dani austrijske kulture

U sklopu Dana austrijske kulture, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb te uz potporu Saveznog ministarstva europskih i vanjskih poslova Republike Austrije 8. prosinca 2022. godine otvorila se izložba „Kaliope Austria – Žene u društvu, kulturi i znanosti - „Kalliope Austria - Frauen in Gesellschaft, Kultur und Wissenschaft“ koja se može pogledati do kraja siječnja 2023. godine. Uvodnu riječ o izložbi dala je Marieta Djaković, prof.

U ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Veliko mi je zadovoljstvo što se u našem gradu održavaju Dani austrijske kulture i ova izložba čija je nit vodilja bila emancipacija žene sa svim njezinim usponima i padovima. Na ovoj izložbi  kronološkim su slijedom prikazane životne priče i biografije značajnih žena Austrije koje su doprinijele društvu i iz kojih možemo nešto naučiti“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić te pozvala sve prisutne da zajedno pogledaju izložbu.  

Prodekan Manuel Benazić pozdravio je prisutne u ime FET „Mijo Mirković“ Sveučilišta Jurje Dobrile i dekanice izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe.

„Posebno mi je drago što kao muškarac sudjelujem na otvaranju izložbe koja je posvećena ženama i njihovoj povijesnoj ulozi u našem društvu. Drago mi je što se nastavlja ova suradnja u pogledu organizacije Dana austrijske kulture, što pokazuje na veliko prijateljstvo između Republike Austrije i Republike Hrvatske“, rekao je prodekan Benazić posebno se zahvalivši profesoricama Marieta Djaković i Kristina Djaković na organizaciji izložaba.

Nakon otvaranje izložbe, održana su dva predavanja: dr.sc. Karin Taylor „Wegbereiterinnen – Frauen, die neue Wege möglich machten“  i  „Über Paola und Pula, Poesie und Prosa“ Mariete Djaković, prof. i Kristine Djaković, prof.