Novosti

12/12/2022

U Zajednici Talijana Pula predstavljena knjiga „Lidija Percan – Canzoni d'una volta“

U Zajednici Talijana Pula 10. prosinca 2022. godine predstavljena je knjiga „Lidija Percan – Canzoni d'una volta“ čiji je autor David Danijel Dezsö iz Opatije, dugogodišnji suradnik i kolega Lidije Percan. Autor je bilježio razne priče, anegdote i zanimljivosti iz bogate Lidijine karijere prilikom njihovih susreta, raznih gostovanja i koncerata te prikupljao materijal za ovaj projekt koji je počeo još 2009. godine. Budući da je ove godine Lidija Percan proslavila svoj 85. rođendan, knjiga predstavlja najljepši poklon pjevačici i njenim mnogobrojnim obožavateljima.

U ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te rekao da mu je velika čast biti na promocije ove knjige.

„Pričati o Lidiji Percan znači pripovijedati našu priču. I ja sam dio ove priče. Ovo što večeras radimo je naša obaveza“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul, te istaknuo da je ova knjiga iznimno vrijedan projekt.

Brojnoj okupljenoj publici obratili su se predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brusich i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica. Čestitke Lidiji Percan uputili su Ronald Braus, Vesna Nežić Ružić, Ludvik Slana uživo na promociji, dok su oni kolege i prijatelji koji nisu bili u mogućnosti doći uputili pozdrav putem video poruke ili pisma.

Autor knjige David Danijel istaknuo je poseban dodatak knjizi - osam CD-a s gotovo cijelom diskografijom 60 godina plodne karijere Lidije Percan od albuma, mnogobrojnih snimaka sa singl ploča, festivalskih nastupa i drugo, te nadodao da su svi materijali masterizirani u Croatia Recordsovu studiju s najnovijom tehnologijom i zvuk je fantastičan.

Ova biografija jedna je najbolje opremljenih biografija nekog glazbenika na području cijele ex Jugoslavije te svojim velikim formatom poput nekadašnje LP ploče, više od 200 stranica u boji, preko 600 fotografija i popratnim CD-ima s 198 pjesama spada u najluksuznija izdanja takve vrste koja su dosad objavljena.

Najveći dio naklade bit će podijeljen knjižnicama i kulturnim ustanovama diljem Istre, dok će manji dio ovog limitiranog izdanja biti i na prodaju.

Grafičko oblikovanje knjige potpisuje autor, transkripciju tekstova Zorka Host, a lekturu prof. Marijana Trinajstić.

Realizaciju ovoga projekta omogućili su: Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica Općine Medulin, Olivari d.o.o. Malinska, Općina Marčana, Općina Bale, Općina Kanfanar, Općina Svetvinčenat, a medijski su pokrovitelji: Glas Istre, TV Nova Pula, HRT Radio Pula i Radio Istra.