Novosti

20/12/2022

Gradonačelnik Filip Zoričić na obilježavanju sv. Nikole po julijanskom kalendaru

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u ponedjeljak, 19. prosinca 2022. godine u Srpskom kulturnom centru u Istri sudjelovao je u prigodnom programu obilježavanja svetog Nikole po julijanskom kalendaru.

Program s podjelom prigodnih poklona za 150 mališana organiziralo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pule.

„Drago mi je da se kao zajednica okupljate, družite, obilježavate prigodne datume i blagdane i time njegujete svoju baštinu. Ovdje sam rado dolazio kao profesor s učenicima i danas mi je posebna čast što sam kao gradonačelnik prvi puta na obilježavanju blagdana svetog Nikole“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Pulski gradski vijećnik Milan Rašula podsjetio je kako Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pule tradicionalno obilježava svetog Nikolu, ali ih je u protekle dvije godine Covid pandemija u tome spriječila.

„Nismo zaboravili na našu djecu, pripremili smo i prigodne paketiće za njih, ali ono što je posebno važno nakon pandemije je činjenica da se ovo naše druženje ponovno vraća u SKUC. Danas je jedna od najzastupljenijih pravoslavnih slava upravo sveti Nikola i u narodu se kaže da svi danas slave. Jedni obilježavaju svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu, a drugi im dolaze u goste“, poručio je Milan Rašula.

Prigodnim obredom, a potom i riječima okupljenima se obratio i pulsko-perojski paroh Goran Petković, koji je ujedno najavio pokretanje folklorne skupine pri zajednici rekavši kako u tome očekuje potporu Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule i Istarske županije te Grada Pule.