Novosti

28/12/2022

Večeras u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre predstavljanje knjige „Valvasor u Istri“

Uz izložbu o veličanstvenom tristo trideset i tri godine starom djelu Johanna Weicharda Valvasora „Slava vojvodine Kranjske“ čijem smo predstavljanju svjedočili ljetos, Povijesni i pomorski muzej Istre pripremio je još jedan događaj za kraj ove uzbudljive godine.

U srijedu, 28. prosinca u 18 sati, autorice izložbe Katarina Marić i Sunčica Mustač otkrit će rezultate opsežnog istraživanja povijesnog njemačkog jezika Valvasorove Slavei prezentirati svoje prijevode svih tekstova s temom Istre koje su ukoričile u knjigu pod nazivom „Valvasor u Istri“. Opise istarskih gradova, kaštela, crkava, prirode i ljudi, te naravnih i nadnaravnih pojava koje su ih prožimale, autorice su na taj način odlučile predstaviti svekolikoj publici.

O knjizi će govoriti i dr. sc. Marijan Bradanović, redovni profesor na katedri za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te dr. sc. Dean Krmac iz povijesnog društva Histria iz Kopra. Knjiga uz originalni mittelhochdeutschtranskript sadrži i grafike sa izložbe te prijevode na hrvatski, talijanski i engleski jezik pa naše kustosice vjeruju kako će mnogima pomoći u vlastitom istraživanju ili tek upotpuniti već postojeće znanje o magičnom poluotoku.

Večeras na Kaštelu predviđena je i glazbena pratnja iz vremena nastanka Valvasorove uspješnice, diskretni concertino Valvasoriano.

Na prezentaciji knjige „Valvasor u Istri“ u ime Grada Pule sudjelovat će pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.