Novosti

10/01/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio predstavnike Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata

Gradonačelnik Filip Zoričić je u pulskoj Komunalnoj palači u utorak, 10. siječnja 2023. godine primio Antuna Kovačevića i Dragutina Prepušta, predstavnike Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata - gradski ogranak Pula.

Gradonačelnik je s predstavnicima udruge razgovarao o iskustvima i planovima udruge te posebno zahvalio dosadašnjem predsjedniku Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Antunu Kovačeviću.

„Hvala Vam na trudu svih ovih 18 godina koje ste vodili Udrugu, na Vašem dugogodišnjem uspješnom radu i suradnju na mnogim projektima, te na doprinosu u organizaciji Mimohoda branitelja u Puli“, rekao je gradonačelnik Zoričić istaknuvši da mu je Pula zahvalna što je uspio ujediniti udruge branitelja na nivou Pule i Istarske županije te uspostaviti suradnju među njima.

Antun Kovačević prenio je svoja iskustva u radu udruge i osvrnuo se nekoliko važnih događaja za njegova predsjedavanja Udrugom.

Kovačević se nakon početka agresije na Republiku Hrvatsku 1992. godine  dragovoljno stavio na raspolaganje za obranu Domovine Specijalnoj postrojbi policije BAK Pula te s postrojbom sudjelovao u obrani diljem Lijepe naše. Bio je sudionikom akcija oslobađanja okupiranog teritorija Medački džep, Bljesak, Oluja za koje je odlikovan. Vodio gradski ogranak Udruge od 2004. godine pa sve do 2022. godine. U tom su se razdoblju odvijale razne aktivnosti kojim se poboljšao status branitelja, kao i uklapanje branitelja i njihovih obitelji u civilno društvo, uređivani su prostori udruge, sudjelovalo se u humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći socijalno ugroženim građanima.

Novi predsjednik Udruge Dragutin Prepušt osvrnuo se na aktivnosti i planove u budućem razdoblju.

„Vrlo nam je značajna podrška Grada Pule. Djelovat ćemo tako da afirmativno pomažemo sve u Istri, branitelje i ne branitelje“, rekao je Prepušt.

Iako Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR) djeluje na cjelokupnom području Republike Hrvatske, gradski ogranak Pula djeluje na području Pule i Istarske županije, gdje je i registrirana kao samostalna organizacija. Broje 500 članova, dok je trenutno aktivno 60-tak članova. U udrugu su nedavno uključili mornaricu i zrakoplovce.

„U daljnjem radu ću nastaviti započete i tradicionalne aktivnosti koje je započeo i održavao moj prethodnik, a to je prije svega nastavak suradnje na nivou Koordinacije udruga proizašlih iz domovinskog rata u Puli i Istarskoj županiji“, najavio je Prepušt.

Planiraju biti na usluzi članovima, organizirati društvena okupljanja i obilježavanja povijesnih datuma i godišnjica iz domovinskog rata, kao i nazočiti istima u organizaciji grada, županije i drugih udruga. Poboljšat će i unaprijediti suradnju u lokalnoj zajednici na zadaćama u kojima njihovi članovi mogu dati svoj doprinos i pomoć pa će tako ove godine osnovati edukativnu skupinu od šest visokoobrazovanih časnika s pedagoškim kompetencijama koji će se, po pozivu ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Istri, staviti na raspolaganje za satove povijesti pod nazivom "Domovinski rat iz prve ruke" kako bi obradili značajne teme naše hrvatske povijesti i dali svoja svjedočanstva.

„Morate biti ti koji će o temi rata govoriti u školama, ali na pozitivan i primjeren način i s pogledom u budućnost. Domovinski rat je, uz antifašističku borbu, najponosniji dio bogate povijesti Hrvatske“, poručio je gradonačelnik Zoričić i pozdravio inicijativu Udruge.

Najavljene su aktivnosti organizacije Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Mimohoda hrvatskih branitelja u Puli, izdavanje monografije, te održavanje tradicionalnog memorijala "Mijo Kereži", organizacija predbožićnog druženja i turnira u pikadu i Briškuli.

Gradonačelnik je dao podršku u radu i aktivnostima Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata te poručio da će Grada Pula pomoći u skladu s mogućnostima.