Novosti

11/01/2023

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić: Želja nam je omogućiti svim pulskim osnovnim školama nastavu u jutarnjoj smjeni

Nakon što je škola Kaštanjer u ožujku prošle godine započela s nastavom za područne odjele u zgradi Pučkog otvorenog učilišta, Grad Pula i ove je godine osigurao sredstva za najam prostora i time omogućio izvođenje jednosmjenske nastave za sve učenike u toj pulskoj osnovnoj školi.

„Imajući u vidu dobrobit učenika, kako bi se nastava mogla odvijati na primjeren način, trebalo je osigurati objekt koji se nalazi u blizini Osnovne škole Kaštanjer i koji ima na raspolaganju dovoljan broj učionica i sanitarnih čvorova. Postignut je dogovor s Pučkim otvorenim učilištem kao vlasnikom prostora na adresi Rižanske skupštine 6 u Puli, u kojem su do izgradnje i otvorenja nove školske zgrade nastavu imali učenici Medicinske škole“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.

Pučko otvoreno učilište trenutno djeluje u prostoru za koji plaća najam te je u interesu učenika privremeno odgodio povratak u objekt kojem je vlasnik.

Budući da je Pučko otvoreno učilište ustanova koja djeluje na tržišnoj osnovi, sklopljen je ugovor o zakupu prostora između škole i učilišta, a u cijenu zakupa uključeni su i troškovi energije, grijanja, čišćenja i higijene. Za potrebe zakupa prostora za Osnovnu školu Kaštanjer u prošloj godini osigurano je ukupno 244.725,00 kuna s PDV-om.

„Dugogodišnja je to želja roditelja, učenika i škole koju smo realizirali privremenim rješenjem. Čim se riješe imovinsko-pravni odnosi s državom krenuli bismo u dogradnju škole Kaštanjer. Od 11 pulskih osnovnih škola 9 održava nastavu u jednoj smjeni, dok dvije, Osnovna škola Šijana i Škola za odgoj i obrazovanje Pula, rad organiziraju i u poslijepodnevnoj smjeni. Želja nam je da omogućimo svim pulskim osnovnim školama nastavu u jutarnjoj smjeni koja će učenicima i roditeljima uvelike pomoći u planiranju obaveza i slobodnog vremena“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U proračunu za 2023. godinu Grad Pula osigurao je sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju Škole za odgoj i obrazovanje Pula, dok se u 2024. godini očekuje dogradnja 6 učionica OŠ Šijana kako bi i ove pulske osnovnoškolske ustanove mogle organizirati jednosmjensku nastavu.

S dogradnjom Osnovne škole Kaštanjer također se planira započeti u  2024. godini. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija, a intenzivno radimo i na rješavanju imovinsko pravnih odnosa na čestici na kojoj se planira dogradnja.