Novosti

26/01/2023

Međunarodni studenti u sklopu Erasmus + programa posjetili pulsku Komunalnu palaču

Gradonačelnik Filip Zoričić je 26. siječnja 2023. godine u Komunalnoj palači primio međunarodne studente koji borave u Puli u sklopu Erasmus + programa razmjene studenata u pratnji dekanice Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe i prof. dr. sc. Roberta Zenzerovića.

Gradonačelnik je zaželio studentima dobrodošlicu u Pulu te profesorima i studentima zahvalio na dolasku.

„Pula je mali grad s dugom poviješću. Vidjeli ste neke od ljepota našega grada otkad ste došli u Pulu. Zbog svoje povijesti, znamenitosti i položaja Pula je jako važna za Istru, Hrvatsku i Europsku uniju. Hvala vam na vašoj odluci i odabiru Pule kao grada u kojem ćete studirati“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić zaželivši im da uživaju u Puli.

Studenti iz Portugala, Poljske, Italije, Rumunjske, Češke, Srbije, Japana, Litve, Njemačke i Španjolske s vrhunskih partnerskih institucija borave u Puli od listopada do veljače. Tijekom tog perioda, osim što moraju pohađati nastavu, ostatak vremena provode upoznavajući naše običaje i život.

Dekanica Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe, zahvalila se gradonačelniku na prijemu.

„Zasad imamo 150 ugovora sa stranim institucijama, većinom iz Europske unije. U Puli se lijepo brinemo o inozemnim studentima. Imamo poseban program na engleskom jeziku za međunarodne studente, pri čemu u jednom dijelu programa rade i zajedno s našim studentima, ali su za njih predavanja na engleskom jeziku. Osim nastave, za njih pripremamo i organiziramo svu potrebnu dokumentaciju kako bi bezbrižno studirali u Puli, uključujemo ih u razne aktivnosti od sporta do posjeta poslovnim subjektima. Puno radimo na promociji Grada, organiziramo im izlete, vodimo ih po gradu, regiji, Hrvatskoj. U interesu nam je da ih svake godine što više primimo“, rekla je dekanica Černe.

„Oduševljen sam vidjevši odakle sve studenti dolaze. Neki studenti dolaze iz velikih gradova u Pulu, koja je mali grad, i imaju dobrih ideja kako poboljšati uvjete studiranja u Puli. Ideja je razmijeniti ideje, čuti kako razmišljaju o razvoju Pule, te što možemo promijeniti u gradu“, rekao je prof. dr. sc. Robert Zenzerović, pohvalivši izuzetan trud i napor koji gradonačelnik i njegov tim ulažu kako bi promijenili Grad.

Studenti su gradonačelniku iznijeli svoja iskustva o studiranju u Puli, naveli gdje vide mogućnosti za poboljšanja uvjeta studiranja te pohvalili čistoću grada. Na susretu se razgovaralo i o mogućnosti da Pula postane Erasmus grad.

Sveučilište Jurja Dobrile i Puli i njegova najstarija sastavnica Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ dugi niz godina stavljaju značajan fokus na internacionalizaciju kroz nekoliko modela i programa poput organizacija vrhunskih međunarodnih konferencija, međunarodnog časopisa, međunarodne mobilnosti studenata i profesora, organizacije raznih studentskih konferencija i sportskih događanja, a posebno smo ponosni na program mobilnosti Erasmus +.

Ovaj je program započeo prije više od 10 godina sa studentima iz Austrije dok danas imaju preko 150 partnerskih institucija iz cijelog svijeta, najvećim dijelom iz Europske unije, te svake godine u Pulu dolazi sve veći broj međunarodnih studenata. Brojka od 72 dolaznih studenata prošle godine, ove će se godine povećati na 100 dolaznih studenata.