Novosti

01/02/2023

U knjižnici Osnovne škole Monte Zaro obilježen Svjetski dan čitanja naglas

U srijedu, 1. veljače, Osnovna škola Monte Zaro obilježila je Svjetski dan čitanja naglas u prostoru školske knjižnice.

Učenici Čitateljskog kluba školske knjižnice Lovro S., Helena B. i Mara S. iz 3.b razreda čitali su slikovnice učenicima 1.a i 1.b razreda. Uz učenike prvih razreda priče su slušale i učiteljice, pomoćnice u nastavi, knjižničarka i ravnateljica. U obilježavanju ovog dana sudjelovali su i učenici 2.a, 2.b, 3.b, 4.b, 5.a i 5.b razreda sa svojim učiteljicama, a cijeli je događaj popraćen na Facebook stranici školske knjižnice.

Svjetska organizacija LitWorld, u slobodnom prijevodu Pričosvijet, utemeljena je 2007. godine, nakon što je Pam Allyn, poznata pedagoginja s područja opismenjavanja, posjetila Kiberu, izrazito siromašno područje Nairobija u Keniji. Tamo je upoznala djecu koja su imala želju naučiti čitati, pisati i pričati svoje priče, ali su njihove želje nailazile na mnoštvo prepreka.

Nakon povratka u New York, Allyn je s grupom istomišljenika započela pokret koji je zagovarao pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Pri tome osnovna pismenost nije glavni cilj, već alat za širenje životnih priča koje mogu pridonijeti promjenama i razvoju društva. Prije 13 godina pokrenuta su dva programa – LitClubs (Klubovi priča) te World Reading Aloud Day (Svjetski dan čitanja naglas) koji se obilježava prvi dan veljače.

Čitajući naglas podržavate nacionalnu kampanju „Čitaj mi!“. Iz Osnovne škole Monte Zaro poručuju da čitate naglas gdje god i kad god stignete, jer ta aktivnost razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta.