Novosti

08/02/2023

Delegat predstavništva Vlade Katalonije Eric Hauck na prijemu kod gradonačelnika Filipa Zoričića

Gradonačelnik Filip Zoričić je 8. veljače 2023. godine primio delegata predstavništva Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi Erica Haucka te mu izrazio dobrodošlicu u Pulu i zahvalio na posjetu.

Erick Hauck predložio je Gradu Puli suradnju sa španjolskim gradom Tarragona s kojim smatra da Pula ima najviše sličnosti i dodirnih točaka, te ponudio pomoć u povezivanju dvaju gradova.

Gradonačelnik je s delegatom razgovarao o potencijalnoj suradnju na kulturnim, ekonomskim i gospodarskim projektima te istaknuo projekte u koje bi se španjolski predstavnici mogli uključiti.

Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi osnovano je 2018. godine s misijom da olakša institucionalno predstavljanje Vlade Katalonije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Srbiji te da promiče i koordinira odnose suradnje Vlade Katalonije i njegovih pridruženih tijela s međunarodnim organizacijama prisutnima u ovoj regiji.

Katalonija je važan akter na Mediteranu i u jugoistočnoj Europi. Snažne veze sa zemljama regije temelje se na gospodarskoj suradnji, jačanju civilnog društva, promicanju turizma i kulturnoj razmjeni. Danas također promiče razmjenu znanja o globalnim izazovima koji nas zabrinjavaju, kao što su klimatska kriza, održivi razvoj, migracije, humanitarne ili krizne situacije.

Načelno su dogovoreni ponovni susreti kako bi se produbili odnosi te dogovorili konkretni projekti i područja suradnje.