Novosti

09/02/2023

Održana promocija knjige „Tlo pod nogama“ Melise Osmanović

U dvorani Središnje knjižnice Gradske knjižnice i čitaonice Pula u srijedu, 8. veljače 2023., predstavljen je autobiografski roman „Tlo pod nogama“ autorice Melise Osmanović.

U ime Grada Pule događaju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Književnost nudi mogućnost da se život osobe s invaliditetom približi čitateljima te se na taj način postiže bolja prihvaćenost različitosti i suzbijanje stigmatizacije. Književnost je medij kroz koji invaliditet može postati vidljivim, izaći iz privatne sfere u javnu, predočiti situacije i stanja u kojem se osobe s invaliditetom nalaze, potaknuti razumijevanje njihove različitosti. Ova knjiga ističe važnost inkluzije osoba s invaliditetom te ukazuje na blagodati u društvu koje nastaju prihvaćanjem različitosti i stvaranjem empatije“, istaknula je zamjenica Močenić čestitavši autorici romana na hrabrosti, borbenosti, mentalnoj snazi i vjeri u pisanju knjige koja je sinonim za prevladavanje zapreka koje sa sobom nosi invalidnost i nadahnuće mnogima.

U ime Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom prisutnima se obratio i Zlatko Kuftić.

Roman „Tlo pod nogama“ prvo je književno djelo autorice Melise Osmanović, koje govori o izazovima s kojima se susreće osoba koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica. 

Knjiga je izdana u vlastitoj nakladi, lektorice su Nela Baričević i Tatjana Šušnica Relić, a ilustratorica Sanja Kolenko. Oblikovanje i prijelom potpisuje Jasna Kovačević. Urednici knjige su Slobodan Marinković i Nela Baričević, a recenzent Bajram Osmanović.