Novosti

14/02/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio sudionike Erasmus + projekta

Učenici Gimnazije Pula koji sa svojim mentoricama sudjeluju u Erasmus + projektu pod nazivom Creating new artistic perspectives with STEM trainingsposjetili su gradonačelnika Filipa Zoričića 14. veljače 2023. godine u Komunalnoj palači, a najveće zanimanje pokazali su za zelene politike Grada.

Surađujući sa školama iz Italije i Turske, učenici se bave usporedbom tradicionalnih i alternativnih izvora energije, proučavaju moguće održive izvore energije u budućnosti našeg kraja: dizajniranje urbanističkih planova po modelu zelenih gradova. Upoznali su gradonačelnika s njihovim posjetom Gimnaziji u Calabriji te uspoređivali talijanske i hrvatske načine školovanja i rada.

„Želim da nastavite dalje i da budete hrabri i dobri ljudi. Svatko od nas može mijenjati svijet. Vjerujte u sebe i budite ambiciozni“, poručio je gradonačelnik učenicima nadodavši da imaju njegovu potporu.

Gradonačelnik Filip Zoričić upoznao je učenike da je Grad Pula u fazi izrade Strategija zelene urbane obnove Grada Pule koja će dati smjerove u kojima Grad treba ići.

Trenutno se provode projektne aktivnosti dva projekta za koje je Grad dobio oko 800 tisuća eura bespovratnih sredstva: ozelenjivanje nadstrešnica autobusnih stajališta, urbana šuma na Monvidalu, urbani vrtovi, sadnja novih drvoreda, nabava novih smeđih posuda za odvajanje bio otpada, zamjena klimatizacije u Gradskoj palači radi smanjivanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranih stakleničkih plinova za energetski učinkovitiju Gradsku palaču.

Najavio je uređenje zone Pragrande u cilju razvijanja gradske centralne zelene zone, odnosno gradskog parka s pratećim sportsko-rekreacijskim sadržajima koji će postati zeleno srce grada. Planirana je izgradnja infrastrukture odvodnje površinskih i oborinskih voda u sklopu urbanističkog i hortikulturnog uređenja na prirodan način.

Govorio je o STEM projektima u sklopu kojih će održati aktivnosti uređenja “Znanstvenog vrta“, organizaciju programa „Mali znanstvenik“ i „Znanstveni doručak“, nabava STEM opreme, umrežavanje organizacija civilnog društva, javnog i znanstvenog te razvojnog sektora, uređenje polu znanstvenog Huguesovog parka i STEM Parka Monte Zaro.

Učenicima je predstavljena izgradnja Coworkinga, najavljena gradnja nekoliko kilometara biciklističkih staza, uređenja Pattinaggia i pulskih ulica, postavljanje solarnih panela na Dom sportova Mate Parlov i dvije škole, uređenje Rive, pješačkih zona i mnogi drugih projekata.

Gradonačelnik je odgovarao na pitanja učenika te iznio planove Grada Pule u pogledu pulskog turizma, zelenog i održivog grada, očuvanju starogradske jezgre, Centra za mlade i viziju Pule za 20 godina.

Učenici Gimnazije se spremaju za odlazak u Tursku u svibnju ove godine te uzvratni posjet turskih učenika Puli.