Novosti

15/02/2023

Puštanje ljubičastih balona kao znak potpore svim oboljelima od epilepsije

U Puli se 15. veljače 2023. godine puštanjem ljubičastih balona ispred Medicinske škole obilježio Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije. S porukom Epilepsija nije zaraznaokupljeni su dali podršku oboljelima od epilepsije sa željom podizanja svijesti o epilepsiji te stigmatizaciji koju doživljavaju osobe oboljele od epilepsije.  

U 2023. godini Međunarodni dan epilepsije fokusira se na stigmatizaciju oboljelih od epilepsije u čitavom svijetu.

„Osobe s epilepsijom često mogu biti zakinute u školovanju, zapošljavanju, u ostvarivanju socijalnih prava. No, iako se ova bolest relativno lako kontrolira, zbog dugotrajnih zabluda i mitova ostaje stigmatizirana. Osobe s epilepsijom izložene su stigmatizaciji i predrasudama. Kao društvo moramo zajedno poraditi na  destigmatizaciji ove bolesti, a to znači provođenje aktivnosti i programa za podršku oboljelima i njihovim obiteljima na području socijalne i zdravstvene skrbi, u odgojnom i obrazovnom sustavu te na radnom mjestu, kako bi osobe oboljele od epilepsije ostvarile što bolju kvalitetu života u zajednici“, poručila je zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić.

Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest od koje u Europi boluje 6 milijuna ljudi dok se svake godine dijagnosticira 300 tisuća novooboljelih. Najveći broj bolesnika s novonastalom epilepsijom su djeca do dvije godine i stariji iznad 65 godina.  Epilepsija umanjuje kvalitetu života te kod mnogih oboljelih osoba i njihovih bližnjih postaje fizičko, psihičko i socijalno breme.

Zdravstvena skrb oboljelih od epilepsije obuhvaća multidisciplinarni pristup stručnjaka različitih profila (liječnici neuropedijatri i neurolozi, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, defektolozi, socijalni radnici i ostali) kako bi se međusobnom suradnjom i sagledavanjem problema osoba s epilepsijom iz više različitih perspektiva što učinkovitije pristupilo njihovom liječenju.

Danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici s početkom u 17,30 Božana Ilić, mag. med. techn i Nataša mag. med. techn s Odjela neurologije OB Pula,  Nika Spasić, magistar psihologije i Nikolina Ožbolt, bacc. med. techn. s Odjela pedijatrije OB Pula održat će predavanja na temu epilepsije.