Novosti

16/02/2023

Na inicijativu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića održan koordinacijski sastanak na kojem su se prvi put sastali relevantni predstavnici gospodarenja otpadom u Istri

Danas je u Komunalnoj palači na poziv gradonačelnika Pule Filipa Zoričića održan koordinacijski sastanak na kojem su se prvi put sastali predstavnici Istarske županije, gradonačelnici, Nadzorni odbor, direktori komunalnih poduzeća, ali i predstavnici civilnog nadzora.

Na dnevnom redu bio je kratki osvrt trenutnih problema na ŽCGO Kaštijun, model izračuna cijene zbrinjavanja komunalnog otpada u okviru novog ugovora, predviđanje kretanja cijena zbrinjavanja komunalnog otpada u narednom razdoblju te status biootpada i novi plan obrade otpada.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić tom je prigodom rekao da se u Istarskoj županiji držimo stare paradigme upravljanja otpadom gdje sve ovisi o odlagalištu te da je nužno da se hitno odmaknemo od tradicionalnog načina pogleda na otpad prema novoj paradigmi sustava gospodarenja otpadom koji uključuje smanjenje nastajanja potpada, ponovnu uporabu, recikliranje, kompostiranje i pretvorbu otpada u energiju.

„Postavlja se i pitanje imamo li u Županiji postavljen sustav gospodarenja otpadom? Zbog niske cijene koju je Kaštijun naplaćivao pružateljima komunalnih usluga došlo je do financijskog „krpanja“ i neodrživosti poslovanja, preopterećenosti postrojenja i rizika zastoja obrade zbog preopterećenosti i neadekvatnih ulaganja, previše je bio komponente i na kraju loša kvaliteta SRF-a, što znači i skuplje zbrinjavanje. Zbog niske cijene i društvo Kaštijun i okolni stanovnici trpjeli su više nego ostatak Istre. Za Grad Pulu je važno da cijena na ŽCGO-u bude viša od cijena zbrinjavanja ostalih vrata otpada da bi motivirali sudionike sustava da započnu s odvajanjem otpada s naglaskom na biootpad, kako bi društvo osiguralo novčani tok za ulaganja i održavanje“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Na sastanku je predložen i novi model izračuna cijene iz linearnog modela u više faktorski model, koji bi uzeo u obzir razvijenost, turizam…, a o čemu se očekuje iznošenje stava sudionika na sljedećem koordinacijskom sastanku.

Dogovorena je redovna koordinacija s ciljem zauzimanja stava oko modela određivanja cijena, priprema za ovogodišnju turističku sezonu  i vlasničkog restrukturiranja.