Novosti

20/02/2023

Zvono za Ciscuttija – Zvono za kazalište s pogledom u budućnost

U subotu, 18. veljače 2023. godine na križanju Flanatičke i Ciscuttijeve ulice u 11,55 (5 do 12) održala se proslava u ime umjetnosti i kulture, a povodom 201. obljetnice rođenja Pietra Ciscuttija. Proslavi se u ime Grada Pule odazvao zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul

Studenticama Muzičke akademije u Puli, Vilmi Graziji Žmak i Eni Lešić, koje su pjevale arije iz opera Figarov pir, Orfej i Euridika uz klavirsku pratnju Sandra Vešligaja, pridružili su se i pulski glumci Petra B. Blašković i Luka Mihovilović koji su, u kratkim intermezzima između arija, približili značaj Pietra Ciscuttija i njegove ostavštine, odnosu prema kazalištu nekad i danas i što se može učiniti da taj odnos bude još kvalitetniji.

Naime, 18. veljače 1822. rodio se Pietro Ciscutti, osoba koja je sa 25 godina iz Maniaga kraj Udina došla u Pulu. Svojim je kasnijim ulaganjima značajno i kontinuirano tijekom života poboljšavao kvalitetu života svog grada i sugrađana.

Pored naziva ulice u centru grada Pule i od nedavno kazališne dvorane Istarskog narodnog kazališta, o tom velikom dobrotvoru i meceni se gotovo ništa ne zna.

Stoga ZVONO za Ciscuttija znači BUĐENJE, ZVONO protiv zaborava, ZVONO za podršku onome što se zbiva danas i što će ostati sutra. Zato je ZVONO ZA CISCUTTIJA, ZVONO ZA KAZALIŠTE S POGLEDOM U BUDUĆNOST.

Od sljedeće godine u čast Ciscuttiju u tjednu do njegova rođendana bit će organizirane predstave, skupovi i razgovori.