Novosti

21/02/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio Deana Skiru

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je 21. veljače 2023. godine u Komunalnoj palači Deana Skiru, uglednog građanina našeg grada koji svojim radom zadužuje zajednicu i na najbolji mogući način predstavlja svoj grad u svijetu.

„Upravo ljude kao što ste Vi grad treba isticati, cijeniti, čuvati i poticati. Društvu trebaju takvi građani koji stvaraju građansko društvo. Poštujem i cijenim Vaš rad kao i Vaš doprinos zajednici“, rekao je gradonačelnik  Filip Zoričić čestitavši Deanu Skiri na posljednjem projektu osvjetljavanja božićnih jaslica na Trgu svetog Petra u Vatikanu i na dosadašnjim postignućima.

Dean Skira je dizajner rasvjete s bogatom biografijom i vlasnik je pulske tvrtke Skira koja je specijalizirana za dizajn rasvjete. Dosad je radio na mnogim projektima osvjetljavanja u zemlji i inozemstvu, a osvijetlio je podvodni tunel Eurasiu koji spaja Aziju i Europu, Evolution Tower u Moskvi, okoliš lošinjskog hotela Bellevue, Hendrixov most u Zagrebu, Meštrovićev paviljon u Zagrebu, pulske dizalice, božićne jaslice u Vatikanu i brojne druge poznate lokacije.

Njegov je rad napose poznat u inozemstvu pa je njegovo područje djelovanja puno šire. Ima jedinstven tim ljudi u kojem svatko daje svoj maksimum. Odlikuju se i fleksibilnošću te mogućnošću prilagodbe potrebama tržišta, a imaju dovoljno znanja i za najzahtjevnije suradnje.

Kao gost predavač povremeno predaje na FER-u i Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a  predavanja, koja se neizostavan dio njegova posla, održava po cijelom svijetu, pred različitom publikom za koju prilagođava sadržaj da bude svakome što zanimljivije i korisnije, te nastoji razgovarati o temama koje pokušavaju dati odgovor na konkretne probleme.

Projekt na kojem radi posljednje već dvije godine je softver koji će na inovativan način omogućiti puno širi spektar korisnika u automatizaciji i optimizaciji sustava javne rasvjete u 3D tehnologiji i konkretno pomoći u smanjenju negativnog učinka potrošnje energije vezane za klimatske promjene, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

Gradonačelnik je Deanu Skiri zaželio mnogo uspjeha u daljnjem radu i da donese naše svjetlo u još mnoge krajeve svijeta.