Novosti

23/02/2023

U Rojcu IZlog_0.2

U petak, 24.veljače 2023. u 20,00 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli održat će se događaj pod nazivom "IZlog_0.2", predstavljačko-izložbeno-izlagački program Soundpainting platforme Pula, koji ovoga puta donosi projekciju video-dokumentacije koncertnog performansa "PROCESS_ISpainT(H)ING?!_0.0" (trajanje: 37') i  razgovor s autorom Nevenom Radakovićem.

IZlog jednog istraživanja.

Uvid u genezu jednog koncepta.

Dokument nijemog vremena.

Nulta izvedba.

“IZlog” je projekt predstavljačko-izložbeno-izlagačke djelatnosti Soundpainting platforme Pula. Ideja je predstaviti radove, artefakte, akcije i zapise umjetnika koji kroz platformu istražuju mogućnosti širenja granica vlastitog medija, te prezentirati radove nastale u sklopu različitih istraživačkih, rezidencijalnih i produkcijskih djelatnosti Soundpainting platforme Pula. Cilj je razvoj publike i umrežavanje autora u kontekstu novih intermedijalnih i multidisciplinarnih projekata Soundpainting platforme Pula, te poticaj za nova istraživanja, rezidencije i produkcije, kao i angažman novih umjetnika na polju eksperimentalnih i inovativnih umjetničkih praksi.

Projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ usmjeren je na procesualnost – umjetničko-istraživački proces kao ključno – nepredvidivo, otkrivajuće i (potencijalno) transformirajuće iskustvo. Konceptualno i teorijski oslanja se na Soundpainting, multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu (autora Waltera Thompsona) - s ciljem stvaranja i razvijanja novog, autorskog „isPAINTING“ znakovnog jezika (IStrian soundpainting), okupljajući glazbenike, skladatelje i soundart umjetnike koji djeluju na polju eksperimentalne, improvizirane glazbe, intermedijalne i hibridne umjetnosti, a koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru.

U izvedbenom aspektu projekt „PROCESS ISpainT(H)ING?!“ kreće se na razmeđi glazbe, soundarta, performans arta i glazbenog teatra, mijenjajući umjetničko-izvedbene forme i izvođačke formacije od izvedbe do izvedbe, ali uvijek zadržavajući zajednički nazivnik u eksperimentalnoj i improvizacijskoj kompoziciji, otvarajući performativi prostor za susret i prožimanje inovativnih i radikalnih autorskih senzibiliteta, koncepata i estetika umjetnika koji u danom trenutku čine autorsko-izvođački korpus.

“isPAINTING” je umjetničko istraživanje koje na temelju istraživanja postojećih, razvija novi autorski znakovni jezik za skladanje. isPAINTING omogućava prilagodbu svakojakim instrumentima, svekolikim različitim autorsko-umjetničkim estetikama i senzibilitetima, personalizirajući postojeće koncepte i sam znakovni jezik, obzirom na vrstu i fleksibilnost instrumenata, ali i sam pristup autora-umjetnika-izvođača zvuku, odnosno, svom instrumentu. Na taj način omogućava aleatorične i paralelne performativne zvučne radnje, u jednakoj mjeri kao i one sinhronizirane - rezultirajući uvijek novim event kompozicijama koje se, dakako, oblikuju isključivo u trenutku izvedbe. Za razliku od Soundpaintinga i drugih sličnih znakovnih jezika za skladanje („Conduction“ autora Lawrence D. „Butch“ Morrisa, „Ritmo y percussion con senas“ autora Santiaga Vazqueza itd.) isPAINTING omogućava skladatelju-dirigentu istovremeno oblikovanje, vođenje i sudjelovanje u izvedbi. isPAINTING znakovni jezik koristi samo jednu ruku u znakovnoj komunikaciji, te ostavlja prostora da osoba, ili, u onom nekom zamišljenom idealu prema kojem stremi, osobe koje oblikuju izvedbu, ujedno u njoj sudjeluju svirački kao dio ansambla.

Organizator je Soundpainting platforma Pula i udruga RONDO HISTRIAE u suradnji sa Savezom udruga Rojca.  Događaj se realizira uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.