Novosti

27/02/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić primio Hrvatski časnički zbor Pula

Gradonačelnik Filip Zoričić primio je 27. veljače 2023. godine u Komunalnoj palači predstavnike Hrvatskog časničkog zbora Pula (HČZ).

„Čestitam vam na dosadašnjim postignućima. Hvala vam na svemu što ste dosad napravili. Grad Pula bit će vam podrška u radu kao i dosad“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić istaknuvši njihov pozitivan utjecaj na mlade ljude.

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pula Vlado Rosanda je zahvalio gradonačelniku na prijemu te mu predstavio povijest udruge, aktivnosti i buduće planove. Istaknut je problem nedostatka streljane koji se nadaju da će se uskoro riješiti jer bi im to uvelike pomoglo u radu udruge.

Hrvatski časnički zbor Pula oformljen je 1991. godine od vojno obučenih kadrova, odnosno rezervnih oficira JNA hrvatske nacionalnosti, koji su stali u obranu domovine. Formiranjem 119. brigade HV, veliki dio njihovih dočasnika i časnika ušlo je u sastav 119. brigade koja je počela svoje formiranje na području Pule. Danas broji 50-tak aktivnih članova te im se priključuju časnici i dočasnici koji su završili sa službom.

Hrvatski časnički zbor Pule je u sastavu Hrvatskog časničkog zbora Hrvatske, te završetkom rata nastavio je svoju suradnju  i rad na očuvanje povijesti iz Domovinskog rata. Ulaskom HV u NATO savez ulaze u CIOR, međunarodnu organizaciju pričuvnih časnika NATO saveza.

Imaju godišnje međunarodne aktivnosti, skupove u organizaciji CIOR-a, te veliku suradnju s časnicima Austrije (posebno regije Beča), Slovenije i Italije. Sudjeluju na svim obilježavanjima iz Domovinskog rata i njeguju suradnju s časničkim zborovima Republike Hrvatske.

Prijemu je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.