Novosti

02/03/2023

U Puli proslavljen Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine

U Hotelu Pula 1. ožujka 2023. godine proslavljen je Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine uz prigodan program u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Pule.

Svečanoj proslavi odazvao se zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul koji je pozdravio prisutne u ime Grada Pule i čestitao im Dan neovisnosti.

„Pula poštuje bogatstvo svojih nacionalnih manjina čiji je nezamjenjivi dio i bošnjačka zajednica. Suradnja s bošnjačkom nacionalnom manjinom je jako dobra. Podupiremo Bošnjake da čuvaju svoju kulturu i da se ponose svojom poviješću“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Na ovaj nacionalni praznik Bošnjaci se prisjećaju značajnog povijesnog događaja kada su građani Bosne i Hercegovine 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine na referendumu odlučili o njenoj nezavisnosti i tada je voljom većine građana, Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država. Na referendum je izašlo 64 posto birača, a za nezavisnost glasalo njih 99,4 posto. Nezavisnost je proglašena 1. ožujka 1992. godine. Države članice Europske unije priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. travnja 1992., dan kasnije i SAD, a 22. svibnja primljena je u UN.