Novosti

06/03/2023

Nakon 25 godina mijenja se cjenik Monte Gira, uskoro obnova kapelice za sprovode, gradske kosturnice i proširenje gradskog groblja

Najvažnije za većinu građana je da se godišnje grobne naknade i cijene grobnih mjesta neće mijenjati u odnosu na postojeći cjenik

Pulsko komunalno društvo Monte Giro d.o.o., koje upravlja gradskim grobljem na Monte Ghiru, mjesnim grobljem u Štinjanu te Mornaričkim spomen grobljem, usklađuje cjenik sa zakonskom regulativom i nakon 25 godina uvodi veće korekcije cjenika svojih usluga:

„Cijene komunalnih usluga društva Monte Giro d.o.o. će i dalje ostati među najnižima u odnosu na slične gradove u Istri i Hrvatskoj. Nužna su veća ulaganja u renoviranje i proširenje gradskog groblja, posebice kapelica za sprovode i gradske kosturnice, a nužne su bolje usluge za građane koji uredno plaćaju godišnju grobnu naknadu. Vjerujem da su do sada mogli biti zadovoljni našim uslugama, a u jeku izmjena zakona, poskupljenja energenata i ostalih ulaznih troškova, primorani smo mijenjati zaista mali dio cijena, koji ne bi trebao utjecati na većinu građana“ rekao je Darko Bijelić, direktor pulskog pogrebnog poduzeća.

Ono što je najvažnije za većinu građana je da se godišnje grobne naknade neće mijenjati u odnosu na postojeći cjenik koji datira iz 2008. godine, ukopi u velike grobnice doživjet će promjene cijena, dok će ukopi u komunalno polje biti manje zahvaćeni ovim izmjenama.

„Razumijem potrebe komunalnog društva, no drago mi je da su vodili računa o trenutku u kojem se nalaze naši sugrađani te se tražili korekcije manjeg dijela usluga. Četvrt stoljeća Monte Giro nije značajnije mijenjao cijene svojih usluga i mislim da je po tome hrvatski rekorder. Naša groblja i zaposlenici Monte Gira zaslužuju održive uvjete, a naši građani dostojanstvenu uslugu.“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Od 39 stavki komunalnih usluga dosadašnjeg cjenika, mijenja se cijena kod njih 16. Izmjena cjenika dijelom je i zakonski uvjetovana, s obzirom na to da je od 2016. godine na snazi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti koji razdvaja tržišne i komunalne usluge te ih shodno tome treba razdvojiti i u cjenicima.

Neke od značajnijih izmjena odnose se na korištenje kapele za ispraćaje koje će uskoro koštati 13.27 eura jednokratno, umjesto 4.65 eura. Usluga ekshumacije posmrtnih ostataka pokojnika, koja se rijetko koristi, umjesto 28.54 eura koštat će 84.94 eura. Usporedbe radi, istovrsna usluga na zagrebačkom Mirogoju trenutno košta 156.47 eura, što je čini 548,33% skupljom. Dan korištenja rashladne komore u Monte giru naplaćivao se 4,65 eura po starom cjeniku, a nova je cijena 13.27 eura. Primjerice cijena na patologiji OB Pula za istu uslugu je također 13.27 eura već dugo vremena, a takva cijena je i na drugim mjestima koja nude rashladne komore za pokojnike. Izmjene će doživjeti i cijena zbrinjavanja vijenaca i svijeća nakon pogreba, jer je cijena odvoza i zbrinjavanja otpada u odnosu na 1998. godinu značajno porasla.

Mnoge stvari su se promijenile u poslovanju i načinu rada Monte Gira u proteklih 25 godina, a koje treba uskladiti novim cjenikom: mijenjaju se i opisi stavki, uz dodavanje novih kojima se rangira težina posla koja se obavlja uslugom. Radi se o vrijednosnoj i sadržajnoj modifikaciji cjenika na kojoj je društvo radilo još od sredine protekle godine.

Cijene komunalnih usluga društva Monte giro d.o.o. su danas daleko ispod cijena koje imaju komunalna društva sličnih gradova u Hrvatskoj, a i u Istri. I nakon promjene cijena usluga, cjenik usluga TD Monte Giro će ostati među najjeftinijima u većim gradovima u RH i Istri, a cijene godišnje grobne naknade i cijene grobnih mjesta i nadalje će ostati iste.