Novosti

20/03/2023

Dani različitosti: okrugli stol "Mentalno zdravlje – a gdje smo mi?"

Ovogodišnji Dani različitosti- koje organiziraju Dječji vrtić Pula, Dječji vrtić „Mali svijet“ i Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula u suorganizaciji s Gradom Pula-Pola i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula - bit će obilježeni okruglim stolom pod nazivom Mentalno zdravlje – a gdje smo mi? - Podrška očuvanju mentalnog zdravlja u sklopu rane intervencije.

Okrugli stol će se održati u utorak, 21. ožujka 2023.od 18 sati  u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula  (Kandlerova 39).

Na okruglom stolu sudjeluju:

  • Ana Koroman Runko, psiholog, i Gordana Pajca Grbin, edukacijski rehabilitator iz Dječjeg vrtića Pula
  • Irena Brajković, psiholog savjetnik, Sanja Čagalj Huber, edukacijski rehabilitator mentor, i Azra Glavić, odgojitelj savjetnik, iz Dječjeg vrtića "Mali svijet"
  • Marinela Pincan Šimić, psiholog, Valentina Butković, psiholog, Manuela Afrić Balek, edukacijski rehabilitator, i Tanita Perčić, psiholog, iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula
  • Tijana Živko, prof. i mag. bibl., iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Možemo li pružiti adekvatnu podršku i brinuti o potrebama djece s teškoćama u razvoju ukoliko ne osluškujemo mentalno zdravlje dionika tog procesa?

Zašto je važno i na koji način pružati podršku odgajatelju kao važnom suputniku u razvojnom putovanju djeteta s teškoćama u razvoju?

U kojim sve smjerovima djelujemo na očuvanje mentalnog zdravlja roditelja djece s teškoćama u razvoju i zbog čega je element podrške roditeljstvu neizostavan dio rane intervencije?

O ovim i sličnim pitanjima raspravljat će se na okruglom stolu iznoseći primjere iz prakse kojima se osiguravaju očuvanje mentalnog zdravlja svih uključenih u pružanje podrške djetetu u sklopu rane intervencije.

Malo dijete traži neodložan odgovor iz svoje okoline prije svega od svojih roditelja i odgajatelja. Vodeći računa o mentalnom zdravlju osoba iz djetetovog okruženja stvaramo socijalnu mrežu koja će poduprijeti cjelokupni razvoj djeteta s teškoćama.