Novosti

22/03/2023

Izložba Zaziv prošlosti u gradskoj galeriji Pula

U petak 24. ožujka  2023. godine u 20 sati u Gradskoj galeriji Pula na adresi Kandlerova 8 otvara se izložba Zaziv prošlosti autora Rina Banka i Marka Človeka. Prilikom otvaranja izložbe o autorima će govoriti Mladen Lučić.

Marko Človek rođen je u Puli 25. 10. 1993. gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2012. godine. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Rijeci na odsjeku kiparstva 2019. godine a na diplomskoj godini dodijeljena mu je nagrada Akademije za postignuti uspjeh. Izlagao je na pet samostalnih te sudjelovao na više grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je triju skulptura koje su postavljene u javnom prostoru, sudjelovao je na više umjetničkih rezidencija i kolonija u zemlji i inozemstvu a bio je i sudionik XIII. Trijenala hrvatskog kiparstva u Zagrebu 2018. godine. Dobitnik je više umjetničkih nagrada, a rad pod nazivom “Senses” nalazi se u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli. Izvodi i projekte primijenjenog karaktera poput edukativnih likovnih radionica i tečajeva. Njegov je stvaralački interes usmjeren prema punoj plastici i izražavanju u različitim kiparskim medijima. Živi i radi u Puli.

Rino Banko rođen je 1994. u Puli, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2012. godine. Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo, završava 2018. godine. Na drugoj godini diplomskog studija dodijeljena mu je Rektorova nagrada za izvrsnost, a na diplomskoj godini nagrada Akademije za postignuti uspjeh. Trenutno je asistent na Akademiji primijenjenih umjetnost u Rijeci, na katedri za kiparstvo. Aktivno sudjeluje u radu Centra za keramiku Quark pri ovoj Akademiji na istraživanjima vezanim za digitalne modele i 3D print u keramici. Paralelno s angažmanom na Akademiji, vodi vlastiti umjetnički studio u okviru kojeg se bavi širokim spektrom aktivnosti u području umjetnosti i njene primjene. Izlagao je na dvadesetak skupnih i održao četiri samostalne izložbe te je sudjelovao na više kolonija i rezidencija. Realizirao je više kiparskih projekata koji su trajno postavljeni u javnom prostoru, dobitnik je više nagrada, a radovi mu se nalaze u ustanovi Ivan Matetić Ronjgov u Ronjgima (Viškovo) i Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. Živi i radi u Rovinjskom Selu.

Izložba se može pogledati do 15. travnja radnim danom od 16 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.