Novosti

24/03/2023

Održana radionica u sklopu projekta Mladi u (lokalnom) programu Grada Pola

Udruga ZUM održala je radionicu „Izrada preporuka za donositelje odluka od mladih: priprema za dijalog“ u sklopu projekta „Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule – Pola čiji je nositelj Grad Pula, a partneri na projektu su Udruga ZUM, Volonterski centar Istra, Zaklada Istra i Škola za odgoj i obrazovanje.

Radionica se održala u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula na Odjelu za djecu i mlade. Unutar šest aktivnih sati rada, ukupno 16 mladih iz Pule okupilo se kako bi radili na izradi preporuka za donositelje odluka koje će poslužiti kao smjernice za rad na tematskim dijalozima između mladih i donositelja odluka.

Koristeći se neformalnim metodama rada, mladi su u grupama i zajedničkim radom raspravljali, razgovarali i promišljali o izazovima mladih u lokalnoj zajednici i na koji način lokalni program za mlade može pomoći u rješavanju tih izazova, o važnosti dijeljenja informacija o lokalnom programu za mlade, o temama koje su važne mladima, o načelima i standardima Dijaloga s donositeljima odluka, njima važna ponašanja, znanja, vrijednosti i potrebe za provođenje kvalitetnog tematskog dijaloga. Naučili su tko su donositelji odluka i sami definirali važne dionike koje je potrebno uključiti u proces izrade lokalnog programa za mlade.

Radionica je iznjedrila preporuke mladih za donositelje odluka koje će se koristiti u pripremi i provedbi tematskih dijaloga između mladih i donositelja odluka.

Mladi su istaknuli kako im je važna otvorena i iskrena komunikacija između donositelja odluka i mladih, transparentnost u informiranju o temama važnim mladima, važnost zajedničkog rada, tolerancija, učenje jedni od drugih, pružanje podrške jedni drugima za aktivno sudjelovanje i praćenje, spremnost na kompromis, uvažavanje mišljenja, planiranje i definiranje ključnih koraka za postizanje ciljeva

Sve istaknute preporuke mladih važne mladima za kvalitetan proces izrade lokalnog programa za mlade postat će dijelom dokumenta koji će se priložiti donositeljima odluka.