Novosti

25/03/2023

Predstavljen inovativan projekt BEING A-PART of Pula

Nika Janković Disney, Flynn Disney, Liberta Misan i učenici 4.c razreda Gimnazije Pula, u petak, 24. ožujka 2023. godine, prezentirali su inovativan projekt Being A-Part of Pula koji su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija i Turistička zajednica grada Pule.

U sklopu projekta domaći umjetnici udružili su snage sa srednjoškolcima Gimnazije Pula i osmislili rutu kojom se Pulu može doživjeti njihovim i vlastitim osjetilima.

„Tradicionalne pješačke ture govore o povijesti Pule, naša Vas tura vodi u sadašnji trenutak i nudi bogato, nezaboravno i razigrano iskustvo. Biti dio Puleističe vaš odnos s gradom Pulom. Želimo privući pozornost činjenici da kvaliteta pažnje koju posvetite svijetu mijenja kvalitetu svijeta koji privlači vašu pozornost. Dok se krećemo kroz grad, naši vas umjetnici pozivaju na senzaciju: da osjetite drevne zidove Augustovog hrama, slušate odjeke Slavoluka Sergijevaca, nacrtate linije Amfiteatra, doživite grad s visine ili penjući se na njegove zidine“, pojasnili su organizatori.

Kreirana ruta po gradu umjesto poznatih turističkih mjesta ističe dijelove grada koje posjećuje zajednica te dijeli priče lokalnog stanovništva koji živi u Puli. Uz pitanja i vježbe dostupni su i videozapisi u obliku QR kodova koji su razvijeni uz pomoć učenika Gimnazije Pula, koji su, sudjelujući u projektu, vizualno oblikovali rutu i iskustvo, smišljali zadatke, prezentirali ih i snimali. Preferira se ovaj pristup jer nesavršenosti mogu dijeliti osjećaj pristupačnosti i poznatosti, za razliku od pretjerano urednih pokreta koji izazivaju osjećaj usporedbe.

„U duhu community-arta želimo da sudionici budu pokretačka snaga konačnog proizvoda, a profesionalci samo vjetar u jedra i kompas u rukama. Mi, kao dio lokalne zajednice Pula, želimo se pobrinuti da Pula ostane voljena i uživana zbog istih razloga zbog kojih građani tu ostaju ili se tu vraćaju. Želimo osigurati da oni koji posjete mogu doživjeti ljepotu Pule, a da istovremeno aktivno sudjeluju u stvaranju dugotrajnih uspomena“, poručili su nositelji projekta.