Novosti

27/03/2023

Obilježen Dan narcisa 2023 u organizaciji Kluba Gea Pula

Na pulskoj tržnici tradicionalno je obilježen Dan narcisa s ciljem podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki. Tom su se prilikom građanima prodavali buketići narcisa, a prikupljene donacije građana, 3.376 eura, usmjerit će se radu Kluba žena liječenih od karcinoma dojke GEA Pula, odnosno prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Obilježavanju Dana narcisa odazvala se pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov.

Manifestacija je to koja se obilježava u cijelom svijetu, a pulski Klub GEA obilježava ovaj dan 26. godinu za redom. „Vrijedan nam je dolazak svakog onog koji se približi našem info punktu, uzme cvijeće i osvijesti važnost preventivnih pregleda. Dok smo zdravi, uvijek mislimo da se bolest događa nekom drugom. Statistike su neumoljive i, nažalost, pokazuju da će svaka deveta žena u Istri oboljeti od raka dojke,“ rekla je predsjednica udruge GEA Pula Nataša Vitasović i uputila zahvalu svim cvjećarnama s područja grada Pule koje su donirale cvijeće. Uz narcise, građani su mogli sudjelovati na radionici samopregleda dojki, a dijelili su se i edukativni materijali. Vitasović je ukazala na važnost preventivnih pregleda kako bi se rak dojke, koji je jedan od najzastupljenijih oboljenja kod žena, otkrio u što ranijoj fazi kada je on i izlječiv.

U ime Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji, uz Ligu protiv raka, redovno pruža podršku u organizaciji Dana narcisa, na tržnici je cvijeće dijelila i voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja dr. Danijela Lazarić - Zec.

„ Zavod se uvijek pridružuje humanitarnoj akciji Dana narcisa, a ujedno smo i koordinatori nacionalnog program za rano otkrivanje raka dojke u našoj županiji. Upravo sada kreće novi, osmi ciklus poziva na mamografiju. Nekim će ženama ovo biti osmi, a nekima prvi put. U ovom su ciklusu obuhvaćena godišta od 1954. do 1973. Pozive na mamografiju šaljemo jer se radi o zlatnoj metodi za rano otkrivanje raka dojke, koja može vidjeti promjenu puno prije nego što je žena može napipati. Ovo je vodeći oblik raka kod žena i dobro je da se žene odazivaju na rane preglede jer, evo, već nekoliko godina, zahvaljujući ranom otkrivanju i poboljšanoj terapiji, smrtnost pada. Ovo znači da smo svi skupa polučili neke rezultate,“ rekla je dr. Danijela Lazarić-Zec.

Kako bi pomogao radu Kluba GEA, pulski tatto majstor Matteo Kocijančić po drugi put je inicirao humanitarnu akciju tetoviranja i pirsanja "Za žene", a koja je sredinom ožujka održana u Društvenom centru Rojc. Pokazalo se to vrlo uspješnim - skupljen je iznos od oko 4 tisuće eura. Uz tradicionalni događaj na tržnici, u Domu hrvatskih branitelja održala se humanitarna predstava "Casabianca" u organizaciji novinara HINA-e Daniela Sponze, koji, već godinama pomaže radu Kluba. Organizaciji događanja pružili su podršku Grad Pula, Istarska županija, Turistička zajednica Grada Pule, Istarska razvojna agencija, Tehnomont d.o.o., Implanto – protetski centar dr. Zlatko Ćatović i Pizzerija Jupiter koji su donirali sredstva za troškove predstave.

Organizacija događanja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda u okviru projekta „Ne ću ben, hodi zajno“.

“Ne ću ben, hodi zajno”

Rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Odvoji 5 minuta svakog mjeseca i sama pregledaj svoje dojke.

Svake godine napravi ultrazvuk dojki.

Ako si starija od 38 godina svake dvije godine napravi mamografiju.

Brini se o svom zdravlju, jedi zdravo, budi fizički aktivna, izbjegavaj alkohol i duhanske proizvode.

 

Gea Pula pruža podršku: psihoterapeuta, onkologa, farmaceuta, fitoterapeuta, savjetima o prehrani i prirodnim načinima održavanja zdravlja, limfne drenaže i medicinskih vježbi, joge, FIT grupe, vježbama disanja, kreativnim radionicama.