Novosti

28/03/2023

Pula Herculanea u prosincu 2022. započela proces izrade Zelenog katastra

Pula Herculanea kao javno komunalno poduzeće sve svoje poslovne aktivnosti provodi sukladno propisima te aktivno o istima informira nadležna tijela i čitavu javnost. Tako je i u slučaju aktivnosti na području Giardina tijekom procesa zainteresirana javnost bila sustavno i kontinuirano informirana o svim detaljima u više navrata. Ovim putem još jednom ponavljamo kako Pula Herculanea d.o.o. u skladu s godišnjim Planovima i Programima održavanja javno – zelenih površina Grada Pule te u suradnji s nadležnim tijelima Grada Pule, a uz podršku stručnjaka iz svih relevantnih domena, kontinuirano uređuje i održava javne zelene površine. Uz brigu o okolišu, bioraznolikosti i javnim zelenim površinama u fokusu rada Herculanee je i podizanje kvalitete življenja u Gradu Puli, tvrtka odgovornim upravljanjem sustavno brine o zaštiti građana te javne i privatne imovine.

U skladu s posljednjim su i radovi u sklopu djelatnosti koje prate godišnji Program o obavljanju komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina, a koji uključuje i održavanje stabala na istima. Tako su i sve aktivnosti na području Giardina provedene sukladno propisima te uz konzultiranje i angažman nadležnih tijela Grada Pule i relevantnih stručnjaka prema čijim rješenjima i odlukama je Pula Herculanea provela rezidbu stabala koja su bila u izrazito lošem stanju i ugrožavala su sigurnost prolaznika te javne i privatne imovine.

Aktivnosti na području Giardina tek su dio sveobuhvatnog procesa kojim Pula Herculanea u suradnji s Gradom Pulom, stručnjacima i drugim nadležnim tijelima nastoji očuvati i razvijati sve javne zelene površine koje se nalaze na području grada.

U cilju unaprjeđenja svih procesa te podizanja kvalitete usluge i praćenja stanja na samom terenu protekle je godine pokrenut proces koji će za krajnji cilj imati izradu zelenog katastra na području čitavog grada čime će se osigurati uvid u trenutno stanje, sustavno praćenje zelenih površina na javnom prostoru te u raznolikost biljnog fonda, kao i popratnih sadržaja. Ovim projektom nastavlja se sustavno upravljanje javnim zelenim površinama te podizanje transparentnosti i dostupnosti informacija svim zainteresiranim građanima.

Navedeni projekt izrade zelenog katastra Pula Herculanea započela je krajem 2022. godine izradom projektnog zadatka, zatraživanjem ponuda te ugovaranjem usluge u sklopu koje će biti provedena implementacija geoinformacijskog sustava (GIS) i unos postojećih podataka, a sama izrada platforme započela je u siječnju ove godine te je u tijeku unošenje svih relevantnih podataka.

Zeleni katastar sadrži uobičajene podloge (DOF, katastar, katastarske općine, ortofoto) predmetnog područja južne Istre, odnosno Grada Pule i okolnih općina koje su obuhvaćene uslugama poduzeća Pula Herculanea. Navedeni katastar pružat će pregled lokacija potrošača, pregled parkovnih i zelenih površina (cvjetnjaci, travnjaci, stabla i živice) i sustava za zalijevanje, klupe i stolove, a bit će istaknute posebne točke interesa s detaljima koje održava Pula Herculanea.

Uz navedeno, pregled javnih površina sadržavat će i segment koji je vezan uz odvajanje otpada pa će tako putem navedene platforme biti obilježene sve lokacije košara za smeće, spremnici za sakupljanje otpada (podzemni, polupodzemni i specijalni), građevine za gospodarenje otpadom, područja odvoza otpada, površine na održavanju ručnog i strojnog pometanja.

Uz navedeno, u cilju sveobuhvatne i kvalitetne provedbe projekta u ožujku 2023. godine Pula Herculanea je zaključila ugovor o usluzi terenskog panoramskog fotografiranja javnih zelenih površina te njihovu 3D vizualizaciju, koja će omogućiti praćenje promjena stanja u vremenu i tako doprinijeti očuvanju okoliša, kao i prevenciji te saniranju nedozvoljenih aktivnosti. Navedena aktivnost provest će se tijekom travnja 2023. godine te će se i na ovaj način unaprijediti cjelokupan sustav praćenja te kvalitetan uvid u trenutno stanje zelenih površina na području Grada Pule.

Uz sve dosadašnje napore, inovativne projekte i aktivnosti odgovornog te sustavnog upravljanja javnim zelenim površinama od strane aktualnog vodstva Pula Herculanee, Zeleni katastar je dodatan korak kojim Grad Pula i Pula Herculanea pokazuju dosljednost i ozbiljnost pristupa brizi o zelenijoj sadašnjosti i budućnosti.