Novosti

29/03/2023

Održana edukacija za donositelje odluka u svrhu pripreme za sudjelovanje u aktivnostima dijaloga mladih s donositeljima odluka

Predstavnice Volonterskog centra Istra provele su edukaciju za službenike upravnih odjela Grada Pule s ciljem njihove pripreme za sudjelovanje u aktivnostima tematskih dijaloga mladih s donositeljima odluka, koji predstavljaju sljedeće aktivnosti projekta „Mladi u (lokalnom) programu za mlade Grada Pule-Pola“.

Projekt „Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola“usmjeren je poticanju većeg uključivanja mladih u procese donošenja odluka i razvoj lokalne zajednice, kroz aktivnosti osnaživanja kompetencija mladih i jačanja kapaciteta ključnih dionika u procesu izrade Lokalnog programa za mlade Grada Pule-Pola za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Tijekom edukacije sudionici su upoznati s mehanizmima sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka te o njihovoj važnosti, nakon čega su upoznati i s procesom stjecanja certifikata „Grad za mlade“, odnosno utvrđenim standardima kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima, kao i Europskom poveljom o radu s mladima na lokalnoj razini.

Sudionicima su predstavljene Preporuke mladih za donositelje odluka vezano uz sudjelovanje u aktivnostima tematskih dijaloga, koje su mladi kreirali uz podršku predstavnica Udruge ZUM, pri čemu je naglasak stavljen na važnost uspostave sustava kvalitetnog informiranja mladih te dijeljenja jasnih i pravovremenih informacija te povratnih informacija o ostvarenih ishodima i rezultatima kao i na važnost pripreme svih sudionika za sudjelovanje, kroz osiguravanje zajedničkog razumijevanja ciljeva i uloge sudionika u aktivnosti, uvažavajuće i ravnopravne komunikacije te prostora za učenje „od i sa grupom“ odnosno razmjene znanja, vještina i iskustava.

Koristeći različite metode rada, sudionici su imali priliku promišljati o načinima stvaranja poticajnog okruženja za uključivanje mladih u procese donošenja odluka te su već aktivno raspravljali o mjerama i aktivnostima koje je potrebno osigurati s ciljem većeg i kvalitetnijeg informiranja mladih o postojećim mogućnostima.

Projekt „Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola“, provodi Grad Pula-Pola, u partnerstvu sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Volonterskim centrom Istra, Udrugom ZUM i Školom za odgoj i obrazovanje Pula. Projekt se provodi u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., uz financijsku podršku Europske unije, u iznosu od 31.300 EUR. Navedeni projekt provodi se u okviru ključne aktivnosti 154 - Aktivnosti sudjelovanja mladih, u okviru programa Erasmus+.