Novosti

30/03/2023

Delegacija Grada Pule u službenom posjetu Ljubljani

Delegacija Grada Pule predvođena gradonačelnikom Filipom Zoričićem u srijedu, 29. ožujka 2023. godine bila je u službenom posjetu Ljubljani gdje su ih ugostili zamjenici gradonačelnika Tjaša Ficko i Dejan Crnek sa suradnicima.

„Iznimno mi je drago što sam posjetio Ljubljanu koja predstavlja primjer uspješnog grada i dobre prakse na području komunalnih djelatnosti, uređenja centra grada te zelenih politika. Razmjena iskustava od velike je važnosti, jer se primjeri prakse mogu u budućem periodu primjenjivati i kod nas te time bitno utjecati na napredak i razvoj Pule“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Bila je ovo prilika da se gradonačelniku Zoričiću te njegovoj zamjenici Ivoni Močenić, pomoćniku pročelnice Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Igoru Jovinu, pročelnici Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivani Sokolov, kao i pročelnici Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emini Popović Sterpin, predstave njihovi projekti, a koji su prepoznati kao primjeri dobre prakse u Europi.

Zamjenici gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, pripremili su pulskoj delegaciji posjet ljubljanskom Javnom poduzeću Vodovod Kanalizacija Snaga d.o.o. (JP VOKA Snaga), najvećem poduzeću u Sloveniji po broju korisnika sustava javne opskrbe pitkom vodom, sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te sustava gospodarenja otpadom, a ujedno su razgledali spremište za smeće u centru grada. U poduzeću je na jednom mjestu sortirnica, bioplinski pogon i kompostana, sve ono što nama u Istri treba.

Nakon toga organiziran je posjet centru umjetnosti Cukrarni, čijom je rekonstrukcijom od stare šećerane, otvorenjem u rujnu 2021. godine slovenska prijestolnica dobila novi prostor za prezentaciju suvremene umjetnosti i mjesto na kojem se odvijaju procesi artikulacije misli, produkcije i prezentacije suvremenih umjetničkih projekata. Izlaganje umjetničkih djela kroz izložbe i događanja samo je dio programa ustanove, a cilj Cukrarne je postati novo središte kulturnih događanja.

Također, u sklopu službenog posjeta Ljubljani organiziran je posjet Centru za mlade Zalog, koji ima dugogodišnju tradiciju i predstavlja jedan od primjera dobre prakse djelovanja centara za mlade u Sloveniji.