Novosti

30/03/2023

Besplatna godišnja članarina u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula za djecu do 15. godine

Na konferenciji za medije predstavljeni su novi uvjeti upisa u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula za djecu i mlade: od ponedjeljka, 3. travnja 2023. djeca od rođenja i do 15. godine života mogu ostvariti pravo besplatnog upisa u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula.

Odluka je donesena na 16. sjednici Upravnog vijeća Gradske knjižnice i čitaonice Pula s ciljem povećanja broja djece i mladih koji koriste knjižnične usluge. Djeci i mladima na ovaj način Knjižnica omogućuje dostupnost knjižnične građe, pristup informacijama, sudjelovanje u aktivnostima i programima. Pogodnost besplatnog upisa ili obnova članstva može se ostvariti u svim ograncima Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

„Cilj ove odluke je povećati broj djece i mladih koji koriste usluge knjižnice, potaknuti djecu i mlade na čitanje, ohrabrivati ih da se koriste knjižnicom od malih nogu, što kasnije povećava vjerojatnost da će biti samostalni čitatelji i korisnici knjižnice i u odrasloj dobi. Knjižnica je izrazito važna u procesu razvoja djeteta, podupire formalno obrazovanje, razvoj pismenosti, ali i predstavlja mjesto slobode, kreativnosti i razvoja kritičkog mišljenja. Kako se 2. travnja u svijetu slavi Međunarodni dan dječje knjige, namjera nam je bila upravo sada najaviti i započeti primjenjivati donesenu odluku. Važno je još jednom napomenuti da se ne radi o kratkotrajnoj akciji upisa za određenu dobnu skupinu, već o odluci o novim uvjetima upisa. Pravo na besplatno članstvo imaju sva djeca od rođenja do kraja kalendarske godine u kojoj napune 15 godina“, objasnila je ravnateljica Knjižnice Nadia Bužleta.

Knjižničarka Matea Radolović najavila je program za djecu kojim će Knjižnica obilježiti Međunarodni dani dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day), koji se svake godine obilježava 2. travnja, na rođendan Hansa Christiana Andersena, da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju.

Programi će biti održani na Odjelu za djecu i mlade Središnje knjižnice (Kandlerova 39) i u Dječjoj knjižnici (Smareglina 2) u petak, 31. ožujka i u subotu, 1. travnja. Na Odjelu za djecu i mlade u petak, 31. ožujka u 11 sati gostuje Sanja Pilić, jedna od najplodnijih i načitanijih autorica za djecu i mlade, dobitnica mnogih nagrada za svoj književni rad. U subotu, 1. travnja, također u 11 sati, Tatjana Pokrajac-Papucci predstavit će svoju novu slikovnicu „KREketava bajka“. U subotu u 10 sati u Dječjoj knjižnici bit će održana edukativno-kreativna radionica na temu Andersenove bajke „Tratinčica“ u suradnji s Likovnom radionicom Artić. Program je dio projekta „Čitajmo i stvarajmo zajedno“, čiji je partner i Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a voditeljica kreativnog dijela bit će Sanja Simeunović-Bajec.

Više informacija o pojedinim programima možete pronaći na mrežnim stranicama Knjižnice www.gkc-pula.hr.