Novosti

03/04/2023

U Puli tematska tura „Mladić koji je želio plesati Valcer“

Nakon što je prošle godine organizirala tečaj Storytellinga uz potporu Turističke zajednice Grada Pule, Ivna Bevanda nastavila je s učesnicima surađivati na razradi storytelling teme iz doba Austro-Ugarske "Mladić koji je želio plesati valcer - A young man who wanted to dance the waltz".

Uz potporu Turističke zajednice Grada Pule navedena će se tematska tura, koja kroz interpretaciju oživljava likove i prostor Pule u razdoblju Austro-Ugarske od 1856. do 1914. godine prezentirat dvanaest puta u periodu od travnja do rujna gostima Pule. Kroz tematsku turu i zaustavne točke razviti će se zapravo nova „priča“, odnosno stvarat će se novo zajedničko djelo u koje svaki učesnik procesa ugrađuje svoje misli i svoja iskustva što stvara drugačiji doživljaj i iskustva sudionika kroz jedan novi oblik interkulturalne komunikacije.

U ovu turu je uključena i metoda storytellinga kroz koju se grade kontrasti i provocira promjena perspektive. Godina je 1913. iz koje promatramo Pulu u razdoblju Austro-Ugarske, a retrospektivno su odabrani sljedeći događaji i lokacije:

- Željeznički kolodvor – susret dva razdoblja

- Na putu do Arsenala

- Mornarički kasino – elita pleše

- Tržnica - mjesto susreta

Kroz rekonstrukciju, storytelling i living history uz određene glazbene i plesne performanse na zaustavnim točkama, te uključivanja čula njuha kao najdubljeg korijena emocionalnog života, kroz posebno kreiran miris koji kontrira određenim lokalitetima ondašnjeg vremena poziva na sjećanje i ponovni povratak u Pulu. Interaktivno vođenje sudionika-turista kroz vibraciju ritma i mirisa moguće je shvatiti i kao povezivanje i oblik slavlja zajedništva koje omogućava dijalog, partnerstvo i stvaranje novih vizija, bez konvencija i stereotipa.