Novosti

07/04/2023

Gradonačelnik Filip Zoričić upriličio prijem povodom Svjetskog dana Roma

Povodom Svjetskog dana Roma u pulskoj Komunalnoj palači u petak, 7. travnja 2023. godine, gradonačelnik Filip Zoričić upriličio je prijem za predstavnike romske nacionalne manjine.

Uz predsjednika Vijeća Roma i romske manjine u Puli Jetiša Bajramija prijemu su nazočili i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Istarsku županiju Nedžad Bajrami, te pripadnice romske manjine grada Pule.

„U ime Grada Pule i svoje osobno, svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitam Svjetski dan Roma koji se tradicionalno obilježava u brojnim zemljama. Pula se ponosi suživotom, različitošću i bogatstvom naših manjina te sam uvjeren u uspješan nastavak naše obostrane suradnje i prijateljstva. Želim vam da se i dalje ugodno osjećate u Puli, a mi ćemo nastaviti, s našim brojnim zajedničkim kulturnim i ostalim programima podizati standard i poticati vidljivost te zastupljenost pripadnika romske zajednice u našem gradu“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Svjetski dan Roma dan je proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Obilježava se 8. travnja jer je na taj dan 1971. godine u Londonu, održan prvi Svjetski kongres Roma, koji predstavlja jedan od najvažnijih događaja njihove povijesti. Tijekom tog sastanka formiran je Međunarodni savez Roma (International Romani Union – IRU), te su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.