Novosti

11/04/2023

Predstavljanje pjesničke zbirke "Modro" u Gradskoj knjižnici Pula

Pjesnička zbirka Modro, čiji je autor Simone Mocenni, bit će predstavljena u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pulau četvrtak, 13. travnja 2023. godine u 18 sati.

U programu Mjesečnoj književnoj tribini,Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika uz autora sudjelovat će Vanesa Begić, Eliana Moscarda Mirković, Boris Domagoj Biletići Bruno Krajcar.

Modro donosi sabrane poeme (1989. - 2017.), prevedene s talijanskoga na hrvatski jezik, u prepjevu Ljiljane Avirović. Urednik izdanja je Boris Domagoj Biletić, a autor fotografije na koricama je Simoneov brat Riccardo.

Simone Mocennirođen je u Milanu. Studirao je kontrabas na konzervatoriju “G. Verdi” u Milanu, dok je klavir i kompoziciju učio sam. Kao 19-godišnjaku, jedna od njegovih kompozicija za violončelo izvedena je na madridskom Konzervatoriju. Nakon raznih poslovnih iskustava počinje raditi na brodovima za kružna putovanja i putuje svijetom kao fotograf. Godine 2001., nakon potonjeg iskustva, odlučio je posvetiti se isključivo umjetnosti i počeo je objavljivati romane, zbirke poezije, slikati i oblikovati. Među više od dvadeset publikacija tu su “Le parole del Mare” (2001.), “Trilogia di Pola” (2006.), “L’ultimo giorno del passato” (2011.) te pjesničke zbirke “Ballate Malinconiche” (2009.) i “Oneiros” (2010.). Njegove slike izložene su u raznim muzejima i javnim prostorima, a velike skulpture na trgovima talijanskih i inozemnih gradova. Među njegovim radovima je pet velikih platna u Dubaiju, UAE (2007.), spomenik “Da poeta a poeta”, četiri metra visok i dvadeset tona težak monolit izrađen za grad Bjelovar (2008.), kiparski rad “Finis terrae” (2010.) za Sveučilište Macerata u Italiji.