Novosti

17/04/2023

U Puli na SRC Veruda održano Otvoreno prvenstvo Istre u atletici 2023.

Na trenutno najboljoj stazi u Hrvatskoj natjecali su se atletičarke i atletičari istarskih klubova, Primorsko-goranske županije, zagrebačkih klubova te gosti iz Slovenije

Obnovljena atletska staza na stadion SRC Veruda u Puli zasjala je ovog vikenda u punom sjaju, kada se na njoj okupilo 250 natjecatelja i preko 340 starteva na Otvorenom prvenstvu Istre u atletici 2023. godine.

U službenom protokolu natjecatelje i sve sudionike pozdravio je predsjednik Atletskog saveza Istre Elvis Peršić, te zahvalio svim sudionicima projekta obnove staze, posebno Gradu Puli koji je u cijelosti financirao ovaj projekt.Slijedeći izazov biti će nabava atletske opreme i opremanje stadiona da bi se mogla organizirati državna prvenstva te Europska ili svjetska natjecanja. Osnivač istarske atletike Radovan Kirin prisjetio je prisutne na izgradnju stadiona 1984. godine te održavanje prvog većeg natjecanja Igra Alpe - Adria 1986. godine.

Atletskom natjecanju odazvala se zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, koja je pozdravila sudionike u ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića te zahvalila na pozivu i dobrodošlici. Zamjenica je također napomenula da je Grad Pula uložio 567.000 eura u obnovu atletske infrastrukture, te zaželjela puno uspjeha svim natjecateljima i atletičarima na pripremama.

Čast da otvore natjecanje i prvi protrče stazom imalo je šezdeset članova atletskih školica i atletskih vrtića AK Istra i AK Medulin. Najmlađe atletičarke i atletičari u utrci na 60 metara prošli su ciljem i presjekli svečanu ciljnu vrpcu koju su im postavile pulske mažoretkinje, te su uz taktove pjesme "We are the champions" grupe Queen, svi sudionici ove revijalne utrke dobili svoju prvu medalju za nastup. Nakon zajedničke fotografije s trenerima i mažoretkinjama, buduće atletske zvijezde pulske atletike, navijale su za starije klupske kolege.

Na prvom službenom atletskom natjecanju na obnovljenoj stazi, trenutno najboljoj u Hrvatskoj, natjecali su se atletičarke i atletičari istarskih klubova, Primorsko-goranske županije, zagrebačkih klubova te gosti iz Slovenije koji se trenutno pripremaju u Puli i Medulinu.

Tradicionalno Otvoreno prvenstvo Istre u atletici otvara mogućnost nastupa klubova i izvan Istre te s vremenom prerasta u ozbiljno i popularno natjecanje, a kao dio Kvarnerske lige idealno je natjecanje za stjecanje iskustva i dizanje forme za predstojeća državna prvenstva.
Najuspješniji klub bio je AK Kvarner, a od istarskih AK Istra i AK Medulin. Uvijek atraktivne štafetne utrke i veliki broj natjecatelja u tim disciplinama znače zajedništvo i timski rad u klubovima. Tribine su proključale u dramatičnoj završnici štafete 4 x 300 metara kadeta, gdje je AK Medulin vrhunskim finišem u posljednjih sto metara trijumfirao ispred štafete AK Koper, kao i u kategoriji mlađih kadetkinja na 4 x 200 metara gdje je nastupilo čak 12 štafeta.